Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Pascal: klassebehoud op het nippertje

papendrecht • De laatste wedstrijd van het eerste team van schaakclub Pascal werd meteen de belangrijkste, want er moest gewonnen worden van de mede degradatiekandidaat SO Rotterdam 3. Sterker nog; bij een gelijkspel was degradatie ook een feit.

Het duel begon met winst voor Cor Oliemans en verlies voor Kees van Meerkerk. Aan het eerste bord speelde Bert Terlouw alsof hij nooit was weggeweest. Hij kreeg twee vrijpionnen in het centrum. De twee vrijpionnen van zijn tegenstander op de flanken wist hij bekwaam onder controle te krijgen en hij won gedecideerd. Ook Meinte Smink kreeg een mooie aanval met dame op de vijandelijke veste. Zijn opponent probeerden met ruil van dame tegen toren loper het tij te keren maar het mocht niet baten, Meinte won.

Kees Brinkman moest het opnemen tegen de speler met de hoogste rating en hij kwam onder zware druk te staan. Hij moest steeds verder terug en moest het uiteindelijk opgeven. Arie Prins verloor ook en zo was het intussen 3-3 geworden en het kon nog alle kanten op. Hans van de Beukel kwam onder druk te staan, maar toen zijn tegenstander te onvoorzichtig werd, kon Hans terugslaan. Hij won.

Hiermee waren alle ogen gericht op Robin Bos. Zijn opponent gaf geen krimp Robin kwam steeds moeilijker te staan en moest een pion opgeven. Er ontstond een ingewikkelde stelling met tijdnood aan beide zijden, maar Robin wist het hoofd koel te houden en er remise uit te slepen.

Hiermee was de mach gespeeld en met 4,5-3,5 gewonnen en konden onze spelers opgelucht ademhalen. Degradatie was op het nippertje afgewend.

Op zaterdag 14 april wordt weer het Kemper schaaktoernooi in Landvast Alblasserdam georganiseerd. Aanmelden kan via www.schaakclubpascal.nl of via telefoon, app of sms: 06-16243120.