• Linda maakte onder andere een oorfauteuil met poten in Queen-Annstijl.
• Linda maakte onder andere een oorfauteuil met poten in Queen-Annstijl. Foto: Anne Marie Hoekstra

'Ik wil zo goed worden als professionals'

Prijs voor Papendrechtse miniaturist

papendrecht • Kamertjes om bij weg te dromen zijn het, de kijkkastjes van Linda. Wie ernaar kijkt, voelt zich een reus in sprookjesland.

Onlangs won Linda een beurs voor zes lesdagen in de Amerikaanse stad Castine (Maine). "Supergaaf", zegt ze met een glinstering in haar ogen "Zelf had ik die lessen niet kunnen betalen." Komende zomer reist ze af. In Amerika krijgt ze onderwijs van de beste professionals onder de miniaturisten. Linda is trots op de prijs. Dat ze die won, betekent dat ze zichzelf tot de besten van Nederland mag rekenen. "Ik wil zo goed worden als professionals."

Bewust noemt ze de kastjes die ze maakt geen poppenhuizen, want ze zijn niet om mee te spelen. Daarvoor zijn ze te kost- en kwetsbaar. Ze maakt alles na wat je in een interieur kunt tegenkomen: boeken, kaarsenkandelaars, potten met planten, kasten en tafels bijvoorbeeld. Van fimo-klei maakt ze taarten en andere lekkernijen. Terwijl haar kat op tafel springt en om aandacht vraagt, vertelt Linda over een liefde die in haar tienertijd ontstond. "In een supermarkt vond ik een boekje over poppenhuizen. Ik dacht: wauw, dit is leuk! Ik kocht een bouwpakket voor een poppenhuis en ontdekte dat ik juist het maken van de meubeltjes het allerleukst vond. Als kind was ik al creatief. Ik heb de hele inrichting voor dat poppenhuis gemaakt, alles zelf uitgevogeld."

Veel technieken

Ze koos aanvankelijk een vak dat niets met handvaardigheid van doen heeft: ze werd verpleegkundige in de gehandicaptenzorg. Tegenwoordig werkt ze bij een bedrijf dat aangepast spelmateriaal maakt voor mensen met een (verstandelijke) beperking en snoezelruimten bouwt en ontwerpt. "Ik ben heel breed geïnteresseerd, daarom passen die poppenhuizen zo goed bij me. Veel technieken vind ik leuk, ook werken met metaal. Hoewel ik het liefst met hout werk." Ze laat raampjes zien die ze maakte met plastic van colaflessen. En bloemetjes van flinterdun metaal en ragfijn soldeerwerk. "Alleen met textiel werken vind ik minder leuk, verder werk ik met allerlei materialen. Er blijft altijd wel iets nieuws te ontdekken. Die brede interesse is ook wel eens irritant: als je jezelf specialiseert, kun je nóg beter worden."

Ze is fan van de Engelse miniaturist Penny Thomson. "Zij is heel goed in één ding: figuurtjes. Karakterpoppetjes noem ik ze." In haar kijkkasten heeft Linda er een aantal staan. De Papendrechtse wil graag een allrounder zijn. Ze laat een doosje zien met inlegwerk; van kleine stukjes fineer vormde ze een decoratie op het deksel. "Als ik daar een tijdje mee bezig ben geweest, wil ik weer iets anders doen." Buiten wordt het schemerig. Linda doet de mini-lampjes in de kijkkasten aan, de interieurs komen nog meer tot leven. Om uren naar te kijken, want steeds ontdek je nieuwe dingen.

Anne Marie Hoekstra