• Het PAB na het bekend worden van de verkiezingswinst.
• Het PAB na het bekend worden van de verkiezingswinst. Foto: Bert Bons

PAB beduusd over enorme verkiezingswinst

papendrecht • Papendrechts Algemeen Belang (PAB) is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij steeg van zeven naar negen zetels. Lijsttrekker Arno Janssen reageert beduusd.

"Ja dat is het juiste woord", vertelt Janssen vlak na het bekend worden van de definitieve uitslag.

Duurde lang

Die liet in Papendrecht lang op zich wachten. Pas iets na half een 's nachts maakte burgemeester Aart-Jan Moerkerke bekend dat PAB negen van de 23 beschikbare zetels voor zich had opgeëist.

Historisch

"Ik had verwacht dat we er acht zouden krijgen", vervolgt Arno Janssen. "Onafhankelijk Papendrecht heeft twee zetels gekregen. Dat betekent dat ruim veertig procent van alle stemmen in Papendrecht gegaan is naar lokale partijen. Dat is historisch!"

"Hoe dat komt? Misschien omdat we in de afgelopen jaren telkens goed geluisterd hebben naar signalen vanuit de samenleving."

Het PAB is veruit de grootste partij in Papendrecht. De eerstvolgende is het CDA, met drie zetels. Het lijkt daardoor logisch dat het PAB een rol zal spelen in de onderhandelingen voor een nieuw gemeentebestuur.

Jammerlijk mis

Vier jaar geleden, toen het PAB met zeven zetels ook ruim gewonnen had, gingen die onderhandelingen jammerlijk mis. De overige partijen vormden een front en zetten destijds het PAB buitenspel. Janssen: "We zijn daarom blij dat er dit keer met een onafhankelijke informateur gewerkt zal worden."

Informateur

Inmiddels heeft de gemeenteraad van Papendrecht een informateur aangesteld die gesprekken gaat voeren met alle partijen en de verkiezingsprogramma's van de partijen naast elkaar gaat leggen, om te kijken hoe er een nieuw college gevormd zou kunnen worden in Papendrecht.