Afbeelding
Foto:

Celstraf geëist na seks met verstandelijk beperkte vrouw

alblasserdam • Justitie eist tegen een 58-jarige man uit Alblasserdam een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De Damdorper wordt ervan verdacht dat hij in november 2017 seks heeft gehad met een 22-jarige, verstandelijk beperkte dorpsgenote, die vanwege haar beperking niet in staat was om haar wil te bepalen en weerstand te bieden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

De verdachte leerde in 2012 de toen 16-jarige S. kennen. Het meisje had het niveau van een 6-jarige en op sociaal vlak het niveau van een peuter. De man was taxichauffeur en vervoerde in Alblasserdam moeilijk lerende kinderen naar een speciale school, waaronder het betreffende meisje. De rechtbank citeerde uit Hyvesberichten die over en weer werden gestuurd, waarom hij bij het taxibedrijf werd ontslagen.
Vijf jaar later nam het meisje zelf contact op met de verdachte via Facebook onder een schuilnaam. De vijftiger moest raden wie zij was. Al snel bleek het S. te zijn. De Alblasserdammer ging 's nachts bij de vrouw op bezoek bij woonvoorziening ASVZ in Alblasserdam. Het slachtoffer plakte de inluistermicrofoons af, zodat haar begeleiders niet mee zouden kunnen luisteren. Later kwam S. ook bij verdachte over de vloer. De twee hadden in die tijd diverse keren seks. Later verklaarde S. dat zij dat niet fijn vond, maar geen 'nee' wilde zeggen.

De zaak kwam aan het licht, toen het slachtoffer dagenlang vermist was. Via Burgernet werd gevraagd om naar de Alblasserdamse uit te kijken. Overal werd gezocht en uiteindelijk werd de vrouw aangetroffen in de woning van de verdachte.
De zus van het slachtoffer las in de rechtbank een slachtofferverklaring voor waarin ze haar onzekerheid tijdens de vermissing en haar boosheid over wat er gebeurd was, onder woorden bracht.
De verdachte vertelde dat hij echt te goeder trouw had gehandeld: "Ik kan heel goed de gevoelens van familie begrijpen, maar ik meende het eerlijk. Ik heb nog nooit in mijn leven een vrouw pijn gedaan. Mijn gevoelens voor S. waren en zijn oprecht."

De officier van justitie kwam vervolgens tot zijn eis. Hij zei: "S. is op basis van haar handicap onvoldoende weerbaar tegen mensen die kwade bedoelingen met haar hebben. Sociaal-emotioneel is het slachtoffer zeer zwak en heeft ze het niveau van een kind tussen de 1,5 en 3 jaar oud. Verdachte was in 2012 haar taxichauffeur en wist dat het slachtoffer verstandelijk beperkt was. Nu denkt hij dat ze vijf jaar later ineens niet meer beperkt zou zijn. Het ging de verdachte alleen maar om de seks. S. is door alles wat er is gebeurd, boos, ontevreden en ongelukkig geworden. Zij is inmiddels gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Verdachte heeft misbruik gemaakt van een meisje dat hij tegenkwam tijdens zijn werk als taxichauffeur. Ik reken hem dit zwaar aan en eis daarom een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Daarnaast eis ik reclasseringstoezicht, een meldplicht en een contactverbod."

De advocaat van de Damdorper bepleitte vrijspraak, omdat S. uit vrije wil gehandeld zou hebben. "En als ze haar wil niet bepaald zou kunnen hebben, is het maar de vraag of cliënt dat had kunnen weten. Ze is licht verstandelijk beperkt."

De rechtbank doet op 29 maart uitspraak.