Afbeelding
Foto:

Alleen PAB tegen 'omgekeerd afval inzamelen'

Papendrecht: restafval zelf wegbrengen

papendrecht • Vanaf het najaar moet restafval voortaan door (de meeste) inwoners zelf weggebracht worden naar ondergrondse containers.

In plaats daarvan wordt het PMD afval (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) verzameld in containers en opgehaald bij de vaste inzamelpunten voor kliko's. Dat heeft de gemeenteraad van Papendrecht donderdag in meerderheid besloten. Met de nieuwe manier van afval inzamelen volgt Papendrecht het voorbeeld van omliggende gemeenten als Alblasserdam en Molenwaard, waar dit al eerder werd ingevoerd. Het voorstel om in Papendrecht aan bronscheiding te doen, kon op een brede steun rekenen van de Papendrechtse gemeenteraad.


Alleen het PAB was mordicus tegen. Volgens deze partij is het veel gemakkelijker en goedkoper om het afval te scheiden wanneer het op het terrein van afvalverwerker HVC binnen komt. Inwoners hoeven dan niet met zakken restafval rond te lopen. Volgens fractievoorzitter André Stremler zou een grote hoeveel gescheiden afval slecht zijn van kwaliteit, waardoor het alsnog verbrand moet worden. Stremler haalde enkele onderzoeken aan van gerenommeerde instanties om zijn pleidooi kracht bij te zetten, maar dit maakte weinig tot geen indruk op de rest van de raad.

"Tegenover uw onderzoeksrapporten kan ik andere onderzoeken zetten die precies het tegenovergestelde beweren", redeneerde Rene van Engelen (GroenLinks). Hij was juist blij dat Papendrecht straks af is van de oranje zakken en dat er geen extra bak bij komt. Volgens hem en de rest van de raad zijn de inwoners van Papendrecht juist prima in staat om het afval goed te scheiden.

In Papendrecht wordt momenteel 38 procent van het afval gescheiden aangeleverd bij HVC, zodat het hergebruikt en beter verwerkt kan worden. Dat percentage moet verdubbeld worden naar 75. Op dit moment betaald Papendrecht jaarlijkse een boete van zo'n 125.000 euro, omdat HVC extra werk moet verzetten om het slecht gescheiden Papendrechtse afval te verwerken.

Er komen 80 ondergrondse containers in Papendrecht waar straks het restafval naartoe gebracht kan worden. Het is de bedoeling dat niemand verder dan 200 meter hoeft te lopen om een zak restafval weg te brengen. Uitzondering vormen enkele woningen waar geen ondergrondse containers in de buurt geplaatst kunnen worden. Het gaat hierbij om 400 woningen. De invoering van het nieuwe systeem kost 1,4 miljoen euro. Volgens wethouder Reuwer verdient het systeem zichzelf terug, omdat Papendrecht straks niet langer de 'vervuilboete' hoeft te betalen.


Er ontstond donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering nog even discussie over het systeem waarmee de ondergrondse containers ontgrendeld worden. Met de pasjes die de gemeente daarvoor wil gaan gebruiken, kan ook 'Diftar' ingevoerd worden. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe meer hij moet betalen. De complete raad van Papendrecht is hierop tegen. Met name de VVD wilde zeker weten dat de invoering van het pasjessysteem straks niet leidt tot Diftar. Wethouder Joke Reuwer beloofde plechtig dat het niet zover zou komen.

Toen dat eenmaal helder was, kon de complete raad behalve het PAB instemmen met de nieuwe manier van 'omgekeerd afval inzamelen'.