Cees Zwaans, Theo Blom en Peter van Kan voor hun flat aan het Sleutelbloemplein met rechts de enige toegansdeur naar het trappenhuis
Cees Zwaans, Theo Blom en Peter van Kan voor hun flat aan het Sleutelbloemplein met rechts de enige toegansdeur naar het trappenhuis Foto: Petra Scheurwater

Noodtrap voor hulpdiensten bereikbaar

papendrecht • Het trappenhuis van een seniorenflat aan het Sleutelbloemplein in Papendrecht was jarenlang alleen bereikbaar voor mensen met een sleutel. Een levensgevaarlijke situatie volgens bewoners Cees Zwaans, Theo Blom en Peter van Kan.

Hulpdiensten konden namelijk alleen van de lift gebruik maken, omdat deze achter de toegangsdeur zit die vanuit de flats geopend kan worden. Het trappenhuis was voor hulp van buiten af niet bereikbaar. Zwaans: "Als je als alleen wonende onwel wordt kan je misschien nog net de knop van de toegangsdeur indrukken. Maar als de lift dan bezet is heb je er niets aan, want de hulpdiensten hebben geen alternatief om naar je toe te komen. Als elke seconde telt, zoals bij een reanimatie, duurt de zoektocht naar iemand met een sleutel die toegang geeft tot het trappenhuis, hoe dan ook te lang."

De deur naar het trappenhuis zit dicht, omdat hij zich aan de buitengevel bevindt. Onbeperkte toegang kan voor indringers zorgen, wat voor Woonkracht10 de reden is dat alleen bewoners de deur met een sleutel kunnen openen. De bewoners hebben de afgelopen jaren geregeld gezien dat de hulpdiensten vastliepen op de niet toegankelijke trap. Ook op 29 januari was het weer raak. De eerste ambulancebroeders en agenten konden met de lift naar boven. Daardoor was de lift bezet en konden hun collega's die een fractie later arriveerden op zoek naar de trap. Daarmee was de maat voor Zwaans vol. "We hebben onze verhuurder Woonkracht10 via e-mail verantwoordelijk gesteld. Dat was blijkbaar voor hen het duwtje in de rug. We hebben nu de toezegging dat de tussendeur snel wordt geplaatst, zodat de trap bereikbaar wordt vanuit de gemeenschappelijke hal. Tot die tijd hebben ze zelfs de deur van het trappenhuis van het slot gehaald."

Een opmerkelijk snelle ontwikkeling vinden de bewoners in 2012, die voor het eerst over de situatie aan de bel trokken. "We moeten eerst nog zien of ze deze week daadwerkelijk met de deur komen. De afgelopen jaren hebben we al vaker loze beloften gekregen. Of zou de deur niet mogelijk zijn omdat de muur een draagmuur zou zijn, er een bankje zit op de plaats waar de deur moet komen of dat er op dat moment geen geld voor was."

Bestuurder Arlette Sprokkereef van Woonkracht10 laat weten dat de deur in bestelling is en uiterlijk in week 9 wordt geplaatst. "We hebben ruim 400, veelal wat oudere, complexen in ons beheer en pakken die stap voor stap aan. Verzoeken vanuit bewoners kunnen niet altijd direct verwerkt worden, omdat we dit binnen de organisatie moeten afstemmen. In dit geval was het plaatsen van een tussendeur in de flat aan het Sleutelbloemplein al gepland. Naar aanleiding van de calamiteit op 29 januari hebben wij de datum ervoor alleen naar voren gehaald."