René van Engelen (r) werd vier jaar geleden nog gekozen als fractievoorzitter van GroenLinks
René van Engelen (r) werd vier jaar geleden nog gekozen als fractievoorzitter van GroenLinks Foto: Archief

"Het controleren is mooi geweest"

Van Engelen stopt als raadslid

papendrecht · "Het controleren is mooi geweest. Het is eervol en heel leuk, maar dat is voor mij nu wel klaar." Na 14 jaar vertrekt GroenLinks-fractievoorzitter René van Engelen uit de Papendrechtse gemeenteraad. De komende verkiezingen staat hij als lijstduwer op de lijst van GroenLinks. Wethouder zou hij de komende periode graag willen worden, maar dat hangt van de kiezer en de onderhandelingen af. Maar één ding is zeker: gemeenteraadslid wordt hij niet meer.

Vier jaar geleden was het voor Van Engelen al duidelijk dat het zijn laatste periode als raadslid zou worden. "Ik dacht destijds al: na deze periode heb ik veertien jaar in de raad ingezeten (2002-2008, 2010-2018, red.). Dan is het aan die kant van de tafel zitten wel genoeg voor mij geweest. Als wethouder controleer je niet, maar voer je uit. Het gevoel hebben dat je er over gaat als je bijvoorbeeld tussen de bomen en de bosjes staat, dat lijkt met mooi."

Van Engelen is eerder gepolst als wethouder, maar was er toen nog niet klaar voor. "Twee jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw bedacht dat 2018 wel een mooi moment zou zijn voor wethouderschap. Het is een functie die impact heeft op hoe je leeft. Wethouder zijn is hard werken: je moet goed met je ambtenaren werken, contact met de samenleving hebben, lobbyen, samenwerken met de raad en het debat gaande houden. Dat vind ik een uitdaging. Daarnaast is het een baan met ups en downs, onregelmatig werken, noem maar op. Mijn kinderen zijn nu volwassen, ik heb mijn doelen op de scholen waar ik nu werk afgerond, dus de ruimte is er."

Klaar gestoomd

Doordat de huidig fractievoorzitter al in 2014 besloten had dat het nu mooi is geweest als raadslid, is er genoeg tijd geweest om de fractie voor te bereiden op zijn vertrek."De afgelopen vier jaar hebben we een nieuwe lijsttrekker klaar gestoomd en we hebben een goede lijst met mensen. Ik kan met een gerust hard zeggen: jullie zijn er klaar voor, ga je gang! Er staat voor een kleine partij als GroenLinks een behoorlijk grote groep mensen klaar. Zij zijn heel actief in de Papendrechtse samenleving, waardoor Papendrechters ons weten te vinden. Ik heb het volste vertrouwen in hen."

Met dat doel kwam Van Engelen in 2010 dan ook terug naar de partij. In 2008 was hij na een periode van zes jaar gestopt als raadslid, omdat hij het te druk had. Twee jaar later vroeg de partij hem terug en werd hij fractievoorzitter. "In de eerste periode wilde ik vooral heel veel. Je zou haast kunnen zeggen dat ik toen meer met het spel bezig was."

"In 2010 wilde ik vooral op inhoud dingen bereiken en er echt voor de mensen zijn. Dus niet meer op alles richten en veel meer naar buiten gaan. Zodat Papendrechters naar je toekomen als er iets met het bijenconvenant of de manier waarop er gemaaid wordt. Dan kunnen wij om tafel met ambtenaren en wethouders en komt er indien mogelijk een motie uit. Het is dan leuk om te zien als dat met (bijna) de complete meerderheid wordt aangenomen."

Heftige periode

Maar niet alles in de Papendrechtse politiek ging de afgelopen veertien jaar over rozen. "In 2002 werd ik gekozen als lijsttrekker van GroenLinks en wonnen we er een zetel bij. Dat was mooi, maar die eerste periode was een hele heftige. Er waren moties van wantrouwen naar wethouders, er was een boze commissaris van de Koningin. Dat was een rommelige periode." Voor GroenLinks was de besluitvorming rondom Fokker en het Slobbengors een bittere pil. "We stonden er destijds alleen in met de SGP. Niet alleen wilden we het Slobbengors groen houden, wat niet is gelukt. Bovenal vinden we het lastig dat de gemeente de panden en gronden van Fokker gekocht en daarvoor miljoenen betaald. De gemeente bouwt het hoofdkantoor van Fokker, dat vinden wij een te groot risico."

Mocht Van Engelen geen wethouder worden, dan heeft als nog dromen genoeg. "Misschien richt ik dan wel mijn eigen school op. In Papendrecht? Dat weet ik nog niet hoor, zover zijn die plannen nog niet uitgedacht."