Foto: Schermafbeelding video raadzaal
Foto: Schermafbeelding video raadzaal Foto:

Deel dossier Eneco blijft geheim

papendrecht • De gemeente Papendrecht is niet van plan om alle dossiers over de verkoop van aandelen van Eneco openbaar te maken.

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP) had hierom gevraagd tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag, maar ondanks een hartstochtelijk pleidooi stemde iedereen tegen zijn amendement.

Lammers: "Ik kan me indenken dat je op een gegeven moment aan geheimhouding doen. Maar dat hoeft nu nog niet. We zitten nu nog in de voorverkennende fase en moeten zo transparant mogelijk zijn." Daarnaast is het volgens Lammers zo dat verschillende andere gemeenten die ook aandelen van Eneco hebben, alle dossiers openbaar hebben. "Wat is dan het nut van de geheimhouding in Papendrecht?", redeneerde Lammers.

Wethouder Anouk van Eekelen reageerde door te stellen dat de meeste dossiers niet geheim zijn. "Twee stukken zijn geheim. Als je die leest, dan begrijp je waarom dat nodig is", vertelde ze tijdens de raadsvergadering.

Volgens haar is er geen enkele andere gemeente die deze betreffende stukken openbaar heeft gemaakt. "Eneco stelt prijs op discretie, alle gemeenten zijn hiermee akkoord gegaan."

Er loopt volgens Van Eekelen op dit moment een mediation-traject, omdat het moeilijk zou zijn om tot overeenstemming te komen. De gemeenten die in het bezit zijn van aandelen, hebben de onderhandelingen uit handen gegeven aan de aandeelhouderscommissie. De gemeente Papendrecht is voor minder dan 1 procent eigenaar van Eneco, die de aandelen op de markt wil brengen. Meer nieuws hierover wordt pas rond de zomer van 2018 verwacht.