• Maarten van Gastelen:
• Maarten van Gastelen: "De weg naar het kampioenschap is nog lang. Foto: Richard van Hoek

Van Gastelen trots op team vol echte Streefkerkers

Een meer dan geslaagde transformatie

streefkerk • Weer een stapje dichter bij de titel in de derde klasse C; zou je kunnen vaststellen. Maar met dat soort van opportunistisch optimisme doordrenkte opmerkingen ben je bij van Van Gastelen aan het verkeerde adres.

"Natuurlijk vind ook ik het geweldig dat we aan kop staan in onze poule", zegt de 41-jarige oefenmeester van vv Streefkerk. "En we speelden degelijk en goed tegen Schelluinen, dat is waar. We mogen vaststellen dat we goed uit de winterstop tevoorschijn zijn gekomen Maar gedachten aan een kampioenschap laat ik niet toe. De weg daar naar toe is nog lang en de concurrentie groot. EBOH en De Alblas doen volop mee om de titel, maar ook clubs als Alblasserdam en IFC gaan zich nog mengen in het 'eindgevecht'. En vlak De Zwerver niet uit. Op Kinderdijk hebben ze vóór de winterstop tikken gehad vanwege blessures van belangrijke spelers, maar dat elftal komt terug in de race. Kijk maar naar de resultaten in hun laatste drie competitieduels: alle drie gewonnen zonder tegengoals. Daarnaast hebben we rekening te houden met Groote Lindt, de huidige nummer vier én onze tegenstander van komende zaterdag. Kortom: er zijn veel kandidaten voor de nummer één positie. 3C is en blijft een onvoorspelbare afdeling."

Transformatie

Als Maarten van Gastelen te spreken komt over de kwaliteiten van zijn eigen selectie is hij minder gereserveerd. En terecht: in de voorbije vier en een half jaar wist hij Streefkerk om te vormen van een ploeg die reactievoetbal speelt tot een elftal dat met beweeglijk en dynamisch spel het ritme van een wedstrijd bepaalt. Een transformatie die precies een jaar geleden plaatsvond toen Van Gastelen de jeugdspelers Tim den Besten en Swen Slob naar het eerste elftal overhevelde. "Tim en Swen zijn echte voetballers met een gave techniek en een prima passing. We voegden ze op exact het goede moment toe aan de groep. De spelers en ik waren een beetje uitgekeken op ons reactievoetbal en kregen via deze twee jonge spelers de mogelijkheid om aantrekkelijker te gaan spelen. Prettig was dat de nieuwe speelwijze al snel resultaat opleverde, zeker in thuiswedstrijden. Op die lijn zijn we dit seizoen doorgegaan en dat betaalt zich andermaal uit. Streefkerk is nu lastiger te bestrijden omdat het op meerdere manieren kan voetballen: creatief en snel, maar ook stug en stevig als dat nodig is. Ik geniet er nog elke keer van als ik de jongens zie trainen; vol overgave en vrijwel altijd met een complete groep. Genieten doe ik ook als ik denk aan hoe de vereniging de voorbije vier seizoenen in organisatorische zin gegroeid is. En hoe mooi is het om al die enthousiaste vrijwilligers bezig te zien. Kijk eens hoe geweldig ons sportpark er bij ligt! Dat hebben we aan hen te danken. Al die positieve ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat ik hier steeds met veel plezier heb bijgetekend. Het is een feest om bij Streefkerk trainer te mogen zijn." Datzelfde gevoel hoopt Van Gastelen na de zomer ook in Nieuw-Lekkerland te ervaren. In het dorp verderop volgt hij Ronald Hulsbosch op als hoofdtrainer. "Ik verheug me er enorm op om bij Nieuw-Lekkerland aan de slag te gaan. Een gevoel dat is gebaseerd op de prima gesprekken die ik daar heb gevoerd en op de reputatie van de club. Lekkerland is een mooie, nieuwe stap voor mij als trainer. Ik kom in een sfeervolle vereniging terecht, een club bovendien met een sterk meelevende aanhang. Natuurlijk, de druk om te presteren zal er hoger zijn dan in Streefkerk, maar dat vind ik geen punt. Sterker nog: dat daagt me juist uit. Eerst echter wil ik mijn periode bij Streefkerk goed afsluiten. Het binnenhalen van de titel zou natuurlijk de ultieme droom zijn, maar ook als we de nacompetitie bereiken kun je spreken van een goed seizoen. We gaan de komende weken en maanden zien hoe het zich ontwikkelt. Mijn selectie is onverstoorbaar en nuchter genoeg om zich per wedstrijd te focussen. Het verhaal is simpel: als je veel wint dan komt er vanzelf een prijs in beeld."


Jan Timmer