• Mark Hovingh ontvangt als coach van de Roverscouts de onderscheiding.
• Mark Hovingh ontvangt als coach van de Roverscouts de onderscheiding. Foto: Scouting Alblasserdam

Onderscheiding voor hulp na ongeluk

alblasserdam • De Roverscouts van Scouting Alblasserdam zijn onderscheiden met het 'Teken van moed'. Deze onderscheiding werd aan hen uitgereikt door Scouting Nederland.

De Alblasserdamse scouts kregen de onderscheiding vanwege hun adequate hulp direct na het ongeluk in België, waarbij ze geprobeerd hebben om het leven van hun twee medescouts te redden. Dit ongeval vond afgelopen zomer plaats toen de groep terug kwam van een vakantie.

Gebaar van dank

Het teken van moed werd afgelopen zaterdag door de voorzitter van Scouting Nederland uitgereikt tijdens de Boerenkool, dat is een activiteit waarmee de scoutinggroep traditiegetrouw het nieuwe jaar begint.

Tijdens die bijeenkomst wordt er terug geblikt en vooral vooruit gekeken naar het nieuwe jaar. De erkenning is een gebaar van dank voor het moedige optreden van de scouts en bestaat uit een beeldje en een oorkonde.

Verwerking

Daarop staat geschreven dat de scouts: "Persoonlijke gevoelens aan de kant gezet om zaken die er gedaan moesten worden, zo goed mogelijk te laten verlopen."

"De roverscouts hebben het in de periode erna aangedurfd om hun gevoelens van angst, schuld en verdriet met elkaar aan te pakken en te delen met nabestaanden, familie en medescouts."

Roverscouts is een leeftijdsgroep binnen scouting voor scouts van 18 tot 21 jaar. Tijdens hun kamp afgelopen zomer kwamen bij een auto-ongeluk in de Belgische Ardennen Martijn Scheepers (28) uit Alblasserdam en Kimberley Capelle (21) uit Nieuw-Lekkerland om het leven.

Botsing met busje

Het ongeval gebeurde op maandagochtend 7 augustus dit jaar op de N89 tussen Samrée en La Roche-en-Ardenne. Martijn en Kimberley zaten samen met twee andere leden van de scouting in een auto en kwamen in botsing met een busje. Ze overleden ter plekke aan hun verwondingen.

Zilveren waarderingsteken

Naast het Teken van moed ontvingen twee vrijwilligers van de groep het zilveren waarderingsteken.

Jeroen van Pelt en Mark Hage kregen het teken voor hun jarenlange inzet bij de groep en in andere lagen van de organisatie van Scouting Nederland. De aanvraag voor het teken is gedaan na hun handelen in Nederland, na het ongeluk waarbij Kimberley en Martijn om het leven kwamen.

Reactie burgemeester

Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam gunt de scouts de onderscheiding: "Verdiend en terecht eerbetoon voor betekenisvol optreden in die moeilijke periode in augustus!", twittert burgemeester Paans.