Burgemeester Moerkerke in nieuwjaarstoespraak:

'Gratis parkeren zal Meent boost geven'

papendrecht • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht heeft in zijn nieuwjaarsrede voorspeld dat winkelcentrum De Meent een boost zal krijgen, nu daar de eerste twee uur gratis geparkeerd mag worden.

"En dat kunnen we goed gebruiken", vertelde burgemeester Moerkerke gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Papendrechtse gemeentehuis. "In deze tijd van internetshopping en supersnelle bezorging hebben we de nodige zorgen over winkelen in Papendrecht. Het zou mooi zijn als we onze centrumfunctie in de Alblasserwaard nog meer kunnen versterken."

Daarnaast voorspelde Moerkerke dat Papendrecht nog iets veiliger zal worden in 2018. Moerkerke: "Dat kan ook bijna niet anders. Op 15 januari houden we onze derde veiligheidsavond."

Een ongekend aantal Papendrechters heeft zich voor deze avonden opgegeven. Volgens Moerkerke is dat niet omdat ze zich onveilig voelen, maar omdat ze geïnteresseerd zijn in de partijen die zich bezighouden met veiligheid en omdat ze zelf ook bij willen dragen aan veiligheid. "Door mee te doen met de Whatsapp groepen, zich op te geven voor Hartveilig Wonen, of gewoon door in hun eigen omgeving een oogje in het zeil te houden."

De burgemeester van Papendrecht blikte in zijn speech ook terug op het afgelopen jaar. "Het was een bewogen jaar voor de kinderboerderij, voor het sportcentrum en het theater die richting de verzelfstandiging gingen. Een bewogen jaar ook voor de gemeente zelf. Met de herbouw van het gemeentehuis. Helaas niet binnen de, destijds te optimistisch opgestelde begroting en daar kwam de nodige kritiek op."

"En terecht. Met gemeenschapsgeld moet worden omgegaan als een goed huisvader of -moeder of -een gender neutrale ouder zou doen. Maar er was ook veel lof. Voor medewerkers, maar zeker ook voor onze inwoners is het een plaats geworden die openheid uitstraalt. Waar de eerste verdieping nu al veelvuldig wordt gebruikt door inwoners om een kop koffie te drinken of voor verenigingen om even snel de koppen bij elkaar te steken."

Hij vervolgde: "In 2017 maakten we ons steeds meer zorgen om Chemours/Dupont, kreeg de familie Van Dalen de schrik van hun leven toen hun timmerbedrijf tot de grond toe afbrandde. Maar we vierden ook feestjes met elkaar. Wereldfeest, Koningsdag, de IJsbaan, Lichtjesfeest. En ja, dames en heren, 2017 was het jaar van de Cinclus cinclus, oftewel de waterspreeuw, die in Papendrecht werd gesignaleerd. Deze zeldzame wintertoerist trok rond de Kerstdagen hordes fotograven naar de Wilgendonk."

2017 was voor Moerkerke ook het jaar waarin hij vele bezoekjes bracht in de serie '90 Straatjes Om' en vele Papendrechters leerde kennen. Zelf verhuisde hij in het afgelopen jaar naar het Slobbengors, waar hij met veel plezier woont.

Tot slot blikte hij vooruit met enkele wensen voor zijn toehoorders: "Ik spreek de wens uit dat het komende jaar een prachtraad en -college op zal leveren voor Ons Papendrecht. Dat we liefde en gezondheid zullen kennen. Dat we minder communiceren via een app en meer face-2-face."

"Dat we als gemeente openstaan voor nieuwe ideeën van onze inwoners, dat inwoners de weg naar de politiek en het gemeentehuis weten te vinden met hun ideeën. Kortom, dat we samen kunnen werken aan Ons Papendrecht."