Afbeelding
Foto:

Werkstraffen stelend stel uit Papendrecht

papendrecht • Een 36-jarige man uit Papendrecht is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een maand cel voorwaardelijk wegens diefstal van beeldschermen uit een witgoedcontainer op de gemeentewerf in Papendrecht.

Ook stal de man een telefoon uit het Kruidvat in winkelcentrum de Meent. Zijn vriendin, die met de man op het dievenpad was, kreeg 60 uur werkstraf en twee weken cel voorwaardelijk. Het OM had tegen beiden onvoorwaardelijk celstraffen van drie weken cel geëist. De Papendrechter kwam vrijdag alleen op zitting van de politierechter in Dordrecht omdat zijn vriendin ziek was. Hij gaf toe twee keer uit de witgoedcontainer aan de Willem Dreeslaan te hebben gestolen. Op 10 september in zijn eentje, twee dagen later samen met zijn 22-jarige Papendrechtse vriendin.

Dat hij daarbij sloten had opengebroken, ontkende de man. "Die containers zaten helemaal niet op slot, en dat zitten ze nog steeds niet. Ik kon de schermen er zo uithalen." Omdat er camerabeelden op het terrein staan, kon het stel later worden aangehouden. Beiden hebben bekend ook in juli bij het Kruidvat een telefoon te hebben gestolen.

De Papendrechter, een werkloze ex-militair, heeft een lang strafblad met meerdere veroordelingen wegens diefstal. Hij liep nog in een proeftijd. Ook de vriendin bleek eerder voor diefstal te zijn veroordeeld. "Waarom bent u zo hardleers en gaat u telkens opnieuw in de fout?", wilde de rechter weten. "Mijn leven was zo moeilijk", verzuchtte de Papendrechter. Volgens de man moest hij samen met zijn vriendin in de Biesbosch in een tent bivakkeren omdat zijn ouders hem het huis hadden uitgezet. Zijn raadsman voerde aan dat het inmiddels veel beter met de Papendrechter gaat. "De cliënt mag weer bij zijn ouders wonen en heeft werk gevonden." Omdat zijn vriendin zwanger is, kijkt de Papendrechter nu meer naar de toekomst. Zijn vriendin is aan het solliciteren geslagen. "Gevangenis zou aan dat alles afbreuk doen", aldus de advocaat. De politierechter wilde erin meegaan en volstond met de werkstraffen en alleen voorwaardelijke celstraffen.