• De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis.
• De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis. Foto: Bert Bons

Veiligheidsregio sluit EU-project af

alblasserdam • Eind 2017 is in het gemeentehuis van Alblasserdam het EU-project Cristmas succesvol afgesloten door vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio.

De doelstelling van het project is om de deelnemende regio's en steden te ondersteunen bij het maken van 'all-hazard' risicobeoordelingen. Dit zijn beoordelingen waarbij wordt gekeken naar alle risico's, zowel natuurlijke als door mensen veroorzaakte rampen, met inbegrip van terrorisme. Bij het project hoort ook: het formuleren van strategieën voor risicobeheersing. Een tweede doelstelling is om de samenwerking en kennisuitwisse-ling op dit gebied te stimuleren binnen de EU.

Op de slotbijeenkomst waren onder andere aanwezig: de Veilig-heidsregio Zuid-Holland Zuid, de gemeente Stavanger (Noorwegen), the Ungheni District Council (Moldavië) en the Prijedor Regional Economic Development Agency (Bosnië en Herzegovina). Met de slotconferentie kon het project worden afgerond.

Gedurende de afgelopen twee jaar hebben de partners tussenresultaten aan elkaar gepresenteerd, feedback gegeven en de verdere aanpak met elkaar besproken. Daarnaast zijn vooral lokale bijeenkomsten georganiseerd met de eigen stakeholders, om die te betrekken bij de plannen. Bovendien is aandacht geschonken aan de samenwerking met buurregio's en het nationale niveau. De VRZHZ en ITINERIS zorgden voor de begeleiding en specifieke één-op-één coaching.

De partners presenteerden tijdens de laatste bijeenkomst hun "risk managementstrategieën" zoals ontwikkeld gedurende het project en hun plannen voor implementatie.