vrijdag 20 december

Kerstzangdienst in kerk Streefkerk
19:30, Streefkerk. In de hervormde kerk vindt een kerstzangdienst plaats. Medewerking verlenen de koren Praising Voices, Joy en De Streefzangertjes, net als muziekvereniging OKK en organist Kees de Bruin. Ds. T. van Bruggen houdt een overdenking. Er is ruimte voor samenzang. De entree is gratis, wel is er een collecte. De deuren van de kerk gaan om 19.10 uur open.

Kerstzangavond in Noordeloos
19:30, Noordeloos. In de christelijk gereformeerde kerk vindt de jaarlijkse kerstzangavond plaats. Gemengd koor Con Amore en jeugdkoor Rejoice zingen en Arjan Versluis (orgel), Laurence Fierens (piano), Aria van der Ham (dwarsfluit) en Tessa Hijkoop (viool) verlenen medewerking. Er is ruimte voor samenzang. De toegang is gratis, wel zal er worden gecollecteerd voor Mercy Ships en de onkosten.

Kerstconcert met twee koren
20:00, Schoonrewoerd, hersteld hervormde kerk. Het christelijk gemend koor Laudate Deum uit Leerbroek en Chr. Gem. Koor Hammaäloth te Alblasserdam onder leiding van Arie van der Vlist geven het jaarlijkse kerstconcert. Aan het orgel Pieter de Hon. De opening, het appelwoord en de sluiting zal worden verzorgd door dhr. A. Bons van Diaconaal Maatschappelijk Werk. Iedereen van harte welkom. De toegang is gratis, er is wel een collecte voor DMW.

Cabaret in 't Pand
20:30, Gorinchem. TRYO (trio cabaretiers try-outen) komt naar Theater 't Pand. De entree is 10 euro.

zaterdag 21 december

Het Voorhuis in Kerstsferen
14:00, Bleskensgraaf. Museum Het Voorhuis, Koekoekspad 1, is tot 16.30 gehuld in kerstsferen. Er is veel groen, kaarsverlichting, gratis traditionele traktaties zoals zelfgemaakte bisschopswijn en warme chocolademelk. Bovendien is er live-muziek. Daarnaast kunnen bezoekers de expositie Bijbels met een verhaal bekijken.

Kerstconcert tieners
14:00, Hardinxveld-Giessendam. Drie tieners verzorgen in museum De Koperen Knop een kerstconcert met bekende en minder bekende kerstliederen. Elise Hagenaar en Sophie van Muilwijk spelen harp en Mirthe Koppelaar klarinet. De toegang is gratis; en in het tot Koek & Zopie omgebouwde museumcafé zijn winterse drankjes en andere lekkernijen verkrijgbaar. Info: www.koperenknop.nl.

Lessons and Carols in Hoornaar
16:30, Hoornaar. Kerkkoor Hoornaar brengt in de hervormde kerk de traditionele Lessons and Carols ten gehore. De korte schriftlezingen worden afgewisseld met werken van Händel (uit de Messiah), Batten, Stainer en Wood en Engelse Christmas Carols. Er is samenzang. Lector is ds. Klink. Entree 10 euro, in voorverkoop 7,50 euro (tot 18 jaar gratis). Bestellen: info@kerkkoorhoornaar.nl of 0183-581321.

Advent Choral Evensong
17:00, Gorinchem. In de Johanneskerk wordt een Advent Choral Evensong gehouden. Medewerking verleent het Gorcum Boys Choir. De orde van dienst van deze vesperdienst ligt grotendeels vast in het handboek voor de liturgie die in de kerkdiensten van de Anglicaanse Kerk in Engeland wordt gebruikt. Enkele vaste onderdelen hiervan zijn gezongen psalmteksten, twee Bijbellezingen die afgesloten worden met het Magnificat (lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (lofzang van Simeon) en diverse gezongen gebeden. Als Anthem (gezongen Bijbeltekst) voert het Gorcum Boys Choir het 'Jesu, joy of man's desiring' van J.S. Bach uit.

Kathedraalkoor zingt in Gorinchem
19:30, Gorinchem. Het Kathedraalkoor Poznan uit Polen zingt tijdens het kerstconcert in de Grote Kerk. Entree 15 euro. Meer info: www.debazuin-gorinchem.nl.

Kerstconcert in Grote Kerk Gorinchem met Kathedraalkoor Poznan
19:30, Gorinchem. In de Grote Kerk vindt een kerstconcert plaats. Medewerking verlenen Kathedraalkoor Poznan (Poolse Nachtegalen), Petra Berger en een orkest. Kerk open om 19.00 uur. Entree 15 euro. Voorverkoop kaarten: www.debazuin-gorinchem.nl.

Fergal O Murchu met Irish Christmas
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Fergal Ó Murchú treedt op met traditionele Ierse muziek in kerstsfeer. Entree: €27,-/€25,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

Chansons in 't Pand
20:30, Gorinchem. In Theater 't Pand zingt Philippe Elan Franse chansons. Tussen de liedjes door zal Philippe aan het publiek zijn gevoelens, herinneringen en anekdotes die vast­zitten aan al deze liedjes toevertrouwen. De entree is 10 euro.

Boutenslag
20:30, Bleskensgraaf, De Spil. Biljartvereniging De Vriendschap organiseert op zaterdag 21 december in dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf een boutenslag met o.a. rollades, gourmetschotels, salades, kalkoen en vele andere prijzen.

zondag 22 december

Chitlin Crew in Plug In Café
15:00, Gorinchem, Grote Haarsekade 120. De band Chitlin Crew treedt op in het Plug In Café. Tot voor kort speelde de band veel covers, maar vanuit deze muzikaliteit zijn de eigen nummers ontstaan die variëren van stevige blues/rock tot gevoelige ballads.

Kerst Sing-in in de Maranathakerk
20:00, Nieuw-Lekkerland, Maranathakerk. In de Maranathakerk aan de Mattenbies 1 in Nieuw-Lekkerland wordt op zondag 22 december vanaf 20.00 uur een kerst Sing-in gehouden. Thema is 'het verhaal gaat...'. Medewerking wordt verleend door conservatoriumstudenten, musici uit de regio en een projectkoor onder leiding van Matthijs Hoogendijk. Toegang is gratis. Er is een collecte voor het project in Malawi. Zaal gaat open om 19.30 uur.

maandag 23 december

Volkskerstzang in Oud-Alblas
19:30, Oud-Alblas. In dorpshuis De Beemd vindt de inmiddels traditionele volkskerstzang plaats. Medewerking verlenen de gemengde zangvereniging Eensgezindheid, kinderkoor De Krekels en tienerkoor Sparkling. Verder is fluitist Severing van Dijk aanwezig. Op het programma staat veel samenzang van bekende kerstliederen. Inloop vanaf 19.00 uur. Entree gratis; wel is er een collecte bij de uitgang.

dinsdag 24 december

Huiskamer van Ottoland en Goudriaan
9:30, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Tot 12.00 uur: inloop voor een praatje met een vrijwilliger, kopje koffie en/of spelletje. Info: www.huisvandewaard.nl.

Huis van de Waard Liesveld
9:30, Groot-Ammers, Bernhardstraat 15. Inloop voor een kop koffie of thee.

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Kerstnachtdienst kerken Giessenburg
19:00, Giessenburg. Traditiegetrouw organiseren de PKN kerken een gezamenlijke kerstnachtdienst. In de Maranathakerk is er vanaf 19.00 uur een Kidspraise voor basisschoolkinderen van Giessenburg. Om 21.30 uur start een dienst waar ds. Y. Pors en ds. M. Dubbeldam in voorgaan. Zij doen uit de doeken waarom kerst een bezoeking kan zijn. Muzikale ondersteuning geeft een gelegenheidskoor met band. De leiding is in handen van Scott Baks en Robert van Eyl. Na afloop van de dienst is er warme chocolademelk en gluhwein. De kerk is open om 21.00 uur.

Kerstconcert voor Open Doors
19:30, Boven-Hardinxveld. In de hervormde kerk vindt een kerstconcert plaats ten bate van de stichting Open Doors. Een spreker van Open Doors vertelt tijdens het concert over christenvervolging in het Midden-Oosten, onder meer aan de hand van eigen ontmoetingen met vervolgde christenen. Aan deze avond werken mee het christelijk jongerenkoor Glory uit Hardinxveld-Giessendam en het christelijk gemengd koor Con Amore uit Noordeloos. Ook is er samenzang; vanaf 19:15 uur is er een sing-in met bekende kerstliederen. De entree is gratis, er is een collecte bij de uitgang. De deuren gaan om 18.45 uur open.

Volkskerstzang in Meerkerk
19:30, Meerkerk. Voor de 44e keer wordt de Volkskerstzangavond gehouden in sporthal De Linde. Deze avond zal evenals de voorgaande jaren in het teken staan van de geboorte van Jezus. Er is weer veel ruimte voor het zelf zingen van de bekende kerstliederen onder begeleiding van muziekvereniging Euphonia. Daarnaast werkt Louiza Baas mee. De toegang is gratis. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Wel wordt aan de uitgang een collecte gehouden voor de onkosten. Om de opbouw en na afloop het opruimen zo snel mogelijk te laten verlopen worden nog vrijwilligers gevraagd die een handje willen helpen. Voor hen die willen komen helpen, kan dit op dinsdag 24 december vanaf 14.00 uur in De Linde.

Acoustic Christmas Eve met Music Unlimited
20:15, Schoonhoven, Arto Theater, Het Klooster 5. Luid Kerstmis in met een sfeervolle kerstavond met Music Unlimited. De vocal band zal een intieme sfeer creëren met zachte, akoestische kerstmuziek. Bezoekers kunnen een uur lang genieten van meerstemmig gezongen kerstliedjes als Silent Night en lekker swingen op vrolijke kersthits zoals Sleigh Ride. Omdat het kerstavond is, worden bezoekers door het theater getrakteerd op een hapje en een drankje. Entree: 10 euro. Tickets: www.artotheater.nl.

Kerstnachtdienst in Koepelkerk
21:00, Arkel. In de Koepelkerk in Arkel vindt een kerstnachtdienst plaats. Vooraf zingt de Cantorij van de Koepelkerk Christmas Carols. De kerk is open om 20.30 uur.

Kerstnachtdienst in Ameide
22:00, Ameide, hervormde kerk. Jaarlijkse kerstnachtdienst van de liturgiecommissie van de Sionkerk in samenwerking met de evangelisatiecommissie Ameide-Tienhoven. Het thema is: 'Geef licht!' De dienst wordt geleid door ds. D. Coppoolse. Muzikale medewerking verleent het Zederiks Mannenkoor. De collecte os voor De Tweede Mijl in Amsterdam, een inloophuis voor dak-en thuislozen.

Kerstnachtdienst in Lexmond
22:00, Lexmond, Zuidernes 45. De evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente Lux Mundi houdt een kerstnachtdienst. Het thema is: Goed nieuws uit Bethlehem! Het 'Lux Mundi kerstkoor' zal een aantal liederen zingen tijdens deze dienst en de overdenking zal worden verzorgd door ds. W.A. Roskam uit Lexmond. Na afloop zal er glühwein en chocolademelk worden geschonken.

Kerstnachtviering in Brandwijk
22:00, Brandwijk. De gereformeerde kerk in Brandwijk houdt de traditionele Kerstnachtviering in de kerk aan de Gijbelandsedijk 54. Medewerking verleent Streekkoor O&U. De deuren gaan om 21.30 uur open.

woensdag 25 december

Kerstfeest in Koepelkerk
10:00, Arkel. Op kerstmorgen wordt een bijzonder familiekerstfeest gevierd in de Koepelkerk, met een kerstverhaal, verteld door de voorganger, dominee A. Noordam uit Dordrecht. Harmonieorkest K.N.A. uit Arkel zorgt voor de begeleiding van de kerstliederen. Voor de jongste kinderen is er crèche.