• Rolia, alias 'Miss BlauwZaam': 'We hebben met BlauwZaam mooie dingen bereikt.'
• Rolia, alias 'Miss BlauwZaam': 'We hebben met BlauwZaam mooie dingen bereikt.' Foto: Peter Paul Klapwijk

Afscheid van bestuurslid zonder opsmuk

BlauwZaam verder zonder Miss

Rolia Wiggelinkhuijsen (67) heeft een groen hart. In de regio kennen mensen haar vooral vanwege haar inzet voor BlauwZaam, de club van duurzame ondernemers. En vanwege haar kordate manier van optreden. Afgelopen najaar nam ze afscheid van 'haar cluppie' en de Alblasserwaard.

We spreken elkaar op een novemberochtend in haar tijdelijke woning in Molenaarsgraaf. Haar boerderij in Hei- en Boeicop is verkocht, huisraad staat opgeslagen. Nog voor de jaarwisseling zullen ze verhuizen naar Berg en Dal bij Nijmegen, waar hun jongste zoon woont.
Als secretaris van BlauwZaam werd Rolia soms gekscherend 'Miss BlauwZaam' genoemd, zo sterk was haar leven ermee verweven. Ook was ze jarenlang betrokken bij de Werkgroep voor duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (WAV). Rolia ademt duurzaamheid. Niet iedereen vond het makkelijk om met haar om te gaan. Ze haalt een hand door haar korte kapsel en zegt: "Je moet mij wel een beetje leren kennen. Mensen die mij niet goed kennen zeggen: 'Weet ze het weer beter?" Ze glimlacht. "Als je mij niet remt, wordt het een grote chaos. Ik vind alles leuk. Met mij samenwerken is ook niet alles." Op de stoel van voorzitter zou ze niet passen. "Ik ben een netwerker. Je moet me aan de achterkant laten trekken en duwen."

Informeel

Toch staat ze ook heel makkelijk vooraan. Zoals op een vrijdagochtend in september, waar belangrijke mannen en vrouwen in colberts een convenant ondertekenden voor duurzaam beheer van wegbermen. De provincie Utrecht was vertegenwoordigd, er was een wethouder en er waren directeuren. Rolia duidde hen aan als 'decoratie'. "Want het gaat om de mensen op de rijen achter jullie, de mannen en vrouwen in het veld", aldus miss BlauwZaam. Niemand durfde zich beledigd te tonen. Het is haar tactiek om het ijs te breken en een informele sfeer te creëren.
Door andere bestuursleden werd ze ook wel eens teruggefloten. "Ik draag het hart op de tong. Piet de Winter (overleden in 2017, red.) en Piet Spruitenburg zeiden soms: 'Rolia, dat kun je eigenlijk niet zeggen'. Door hen ben ik geschoold in het denken als ondernemer." De taal van de mensen uit de bible belt sprak ze al. "Ik kom uit een SGP-gezin, groeide op in het Gelderse Rhenoy. Ik heb drie broers boven me: Jan, Piet en Claas. En onder me een zusje. Ik ben als een halve jongen opgevoed. We waren een recht-door-zee-gezin. Aandacht voor rentmeesterschap en zorg voor de omgeving zat er al jong in. Mijn vader was wethouder voor Gemeente Belangen, kerkrentmeester en had een eigen zaak. Mijn moeder had een postkantoor. Ik was actief voor de zondagsschool en voor de tafeltennisclub. Ik mocht niet vóór mijn eenentwintigste op kamers."

Zelf raakte ze los van de reformatorische denkwereld. "Ik ben opgeschoven naar Groen Links. Bij het dogmatische van de SGP kon ik het niet vinden. Er wordt onvoldoende doorgevraagd. Wat ik het moeilijkst vond: dat iemand anders aan het eind van je leven beoordeelt of je goed of slecht bent geweest. Ik vind: je doet het zo goed mogelijk. Ik wil niet aan het eind bij een soort rechter komen. En ik geloof dat een mens zelf veel kan veranderen. Dat hebben we bij BlauwZaam geprobeerd. Ik geloof niet in doemscenario's."

Ze studeerde Duitse taal en letterkunde, schopte het tot doctorandus. Van 'juf aardrijkskunde en Duits' klom ze op tot coördinator mavo, afdelingsleider, conrector en vervangend directielid. Lange tijd werkte ze voor een scholengemeenschap in Almere. "Ik heb Amsterdamse schoffies onderwijs gegeven. Daar leerde ik: je moet dingen oplossen met humor en recht door zee zijn. Er kon in Almere nieuw onderwijs gemaakt worden. Ik ben in hart en nieren een innovator. Ik hou van pionieren, gewoon een beetje kloten. We zetten alle niveaus bij elkaar in één klas. De gedachte was dat ze van elkaar zouden leren en respect zouden krijgen voor andere culturen. Alle oud-leerlingen vinden het fantastisch. Vwo-leerlingen zeggen wel: we hoefden nooit te leren. Maar vanuit sociaal opzicht vonden ze het allemaal geweldig."

'Als je mij niet remt, wordt het een grote chaos'

Hemel en aarde

Later deed ze ook nog een hbo-studie biologisch dynamische landbouw, aan de Kraaybeekerhof in Driebergen. "De biodynamische landbouw gaat ervan uit dat er meer is tussen hemel en aarde, dat je onderdeel bent van een totaal systeem, dat de kosmos invloed heeft op wat je doet. Mijn man en ik mediteren, denken na over de vraag: waarom zijn we hier op aarde? Ik geloof wel dat er meer is en dat we verantwoordelijk zijn voor de hele aarde."

In Berg en Dal wil ze meer met cultuur bezig gaan zijn. Maar eerst vooral 'iets minder doen'. Ze blikt tevreden terug op haar BlauwZame jaren. "We hebben mooie dingen bereikt. De kosmos heeft me op een geschikte plek gebracht."