• Dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf.
• Dorpshuis De Spil in Bleskensgraaf. Foto: Bert Bons

Discussie huisvesting 'gaat alle kanten op'

molenlanden • Het debat over huisvesting van de Molenlandse ambtenaren was dinsdagavond een discussie met onbegrip, resulterend in de aankondiging van een amendement waarvan de strekking nog onduidelijk is.

Het college van Molenlanden wil dorpshuis De Spil verbouwen en er vlakbij, op bedrijventerrein Melkweg, nieuwe huisvesting bouwen voor de binnen- en buitendienst van de gemeente. Voor het uitwerken van een ontwerp vragen B&W een aanvullend voorbereidingskrediet van 125.000 euro. De maximale bouw- en verbouwkosten worden geschat op 10 miljoen euro. Vanwege ziekte van wethouder Bram Visser beantwoordde wethouder Johan Quik de vragen van raadsleden.

Ad van Rees (CDA) vroeg zich af hoe realistisch het is om het oude Giessenlandse gemeentehuis in Hoornaar geschikt te maken. Ferry van der Koelen (PM) uitte zijn zorgen over de flinke bezuiniging ten opzichte van een eerder plan. "Als je een plan maakt van 18 miljoen en je brengt dat terug naar ruim 10 miljoen, wat betekent dat bijvoorbeeld voor circulair bouwen? Ik zou ook willen zien wat het betekent als je de locatie Hoornaar op dezelfde manier doorrekent."

Ook Harry Stam (CU) had een vraag over de locatie Hoornaar. "Waarom wilt u weer onderzoek doen naar dit pand? Daar is toch al onderzoek naar gedaan?" Jan Lock (SGP) kon meegaan met het gevraagde bedrag, maar was er net als Doe Mee Molenlanden niet gerust op dat het plan binnen het budget gerealiseerd kan worden. Doe Mee wil onderzoek naar het tijdelijk geschikt maken van de locatie Hoornaar, voor vijf tot tien jaar. "Dan kan duidelijk worden of we toch moeten kiezen voor nieuwbouw in Bleskensgraaf of toch grondig moeten renoveren in Hoornaar. En misschien is een pand huren de beste oplossing?"

Over die laatste mogelijkheid wil de wethouder nadenken. De SGP wil intussen met een amendement proberen om onverkort vast te houden aan centrale huisvesting. Op dinsdag 17 december staat het onderwerp opnieuw op de agenda. Het uitgebreide versie van die verhaal staat op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard.