• Vlnr: Marian, Klazien, Henk, Freek (achteraan), Nelie, Jaap en Arie (vooraan).
• Vlnr: Marian, Klazien, Henk, Freek (achteraan), Nelie, Jaap en Arie (vooraan). Foto: Anne Marie Hoekstra

'Het is zonde om gelijk iets af te danken'

noordeloos • Handige mensen uit Noordeloos gunnen voorwerpen waaraan iets kapot ging een tweede leven. Op woensdag 18 december openen ze in het Noorderhuis een repaircafé.

Bedenker is René Heijboer, beheerder van het Noorderhuis. Vrijwilliger Klazien de Groot: "Nelie Slob en ik zitten bij de Dorpskamer. Daar hebben we het opgepakt. We hebben mensen aangesproken." Arie van Erk grinnikt en zegt: "Klazien zegt gewoon: ik heb jouw naam ook opgeschreven." Jaap Slob: "Nelie probeerde mij te strikken. In eerste instantie heb ik de boot afgehouden, maar via mijn buurman ben ik er alsnog bij terecht gekomen."

Alle acht klusvrijwilligers hebben hun specialisme. Arie: "Ik ben timmerman van beroep; ik ga spullen van hout repareren." Jaap: "Ik heb in de elektronica gewerkt en ga elektrische klusjes doen: een schemerlamp of strijkbout repareren bijvoorbeeld." Marian Verburg verleent hand- en spandiensten en Henk Karels is gek op oud speelgoed. Henk: "Vooral blikken speelgoed. Maar elektronica krijg ik meestal ook weer aan de praat." Nelie noemt de namen van de andere vrijwilligers: "Otto Bijl, Aart van den Dool en Freek de Jong. En Annie Spelt, zij is handig met naald en draad."

Met koffie

Voordat ze op zoek gingen naar vrijwilligers, staken Klazien en Nelie hun licht op bij het repaircafé in Giessenburg. Klazien: "We vroegen hen of zij regels hebben. Zij zeiden: 'Het is niet moeilijk; mensen komen met iets en wij bekijken of we het kunnen maken.' Het moet wel te doen zijn binnen openingsuren van het repaircafé. We zijn straks elke laatste woensdag van de maand geopend, van tien tot twaalf, tegelijk met de Dorpskamer. Mensen kunnen terecht bij de balie van het Noorderhuis, krijgen koffie terwijl ze wachten en kunnen gezellig een praatje maken."

Jaap heeft nog wel een kanttekening: "Mensen moeten zelf voor onderdelen zorgen. Ik ga geen stekkertjes kopen." Klazien knikt. "Materialen moeten mensen zelf betalen, maar de arbeid is gratis." Henk: "Het gaat ons om duurzaamheid, het is zonde om gelijk iets af te danken." Bij het repaircafé is ook oog voor recycling. Marian: "Mensen die iets hebben wat niet te repareren is, kunnen dat bij ons inleveren. Aart van den Dool zorgt ervoor dat het uit elkaar wordt gehaald en dat het materiaal wordt gerecycled."

Ook de basisschool wordt bij het repaircafé betrokken. Nelie: "Kinderen kunnen hier kapot speelgoed brengen en als ze er talent voor hebben, mogen ze na overleg een keer helpen. Zo leren ze dat je iets wat kapot is niet gelijk weg hoeft te gooien. De school gaat het initiatief koppelen aan een klusklas." Wethouder Teunis Jacob Slob verricht op woensdag 18 december om 10.30 uur de opening van het repaircafé. Ook mensen uit omliggende dorpen kunnen er terecht. Het eerste repaircafé is op woensdag 29 januari.

Anne Marie Hoekstra