• Beeld van een vorige lichtjesavond in Leerdam.
• Beeld van een vorige lichtjesavond in Leerdam. Foto: Hans van Vrouwerf

Lichtjesavond Leerdam en omgeving

leerdam • Op de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam vindt op donderdag 12 december voor de vijfde keer de Lichtjesavond plaats. Deze speciale avond lijkt te voorzien in een grote behoefte van de Leerdamse bevolking en bezoekers uit de wijde omgeving.

Lichtjesavond stelt nabestaanden in de gelegenheid hun dierbare overledene (familie, vrienden of bekenden) te gedenken in een periode, waarin ons dagelijks leven wordt overheerst door de donkere decemberdagen en de komende feestdagen.

Zo worden de overleden dierbaren die avond op een bijzondere manier, in een sfeervolle en ingetogen omgeving herdacht. Alleen of met anderen stilstaan bij overledenen, ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn.

Tijdens deze avond staan herdenken, beleven, herinneren en samenzijn centraal. Rondom Rehoboth, bij de Herinneringsboom en op de begraafplaats wordt alles sfeervol verlicht. Bovendien wordt - onder meer door zang, een gedicht, een herinneringssteentje en verschillende vormen van symboliek - op gepaste wijze stilgestaan bij alle dierbare overledenen.

Er is voor iedereen de mogelijkheid om een lichtje of een steentje te plaatsen op het graf van de overledene of bij de nieuwe herdenkingsplek met de Herinneringsboom. Op de begraafplaats of in Rehoboth is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of warme chocolademelk gevoelens en herinneringen te delen met anderen.

"We koesteren de herinneringen aan onze overledenen het gehele jaar door, maar de Lichtjesavond is een dag waarop we dit nog eens in het bijzonder willen doen", zegt organisator Ben de Weerd van de LBV. "We hopen oprecht dat het gevoel van verbondenheid mensen op deze avond troost zal bieden."

Deze avond wordt geheel georganiseerd door de LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding te Leerdam met medewerking van vele vrijwilligers en de gemeente Vijfheerenlanden en is toegankelijk voor alle inwoners van Leerdam en omgeving. De Weerd: "Iedereen is welkom, ongeacht of u kerkelijk betrokken bent, hoe lang uw dierbare al overleden is of waar uw dierbare is begraven of gecremeerd. Het thema van deze avond is: 'In liefde verbonden'. Verbonden zijn met onze overledenen, maar ook met elkaar om samen troost en steun te vinden en samen mooie, warme herinneringen op te halen. Officiële opening is om 18:30 uur in gebouw Rehoboth, de begraafplaats is open van 18:45 tot 21.00 uur.

De organisatie kan nog vrijwilligers gebruiken voor allerlei hand- en spandiensten. Mensen die willen helpen, kunnen mailen naar lichtjesavondleerdam@gmail.com of bellen met 0345-619833.