• Café De Bruijn, hoek Voordijk-Kerkplein: Schelluinenaren poseren voor fotograaf Tukker uit Gorcum.
• Café De Bruijn, hoek Voordijk-Kerkplein: Schelluinenaren poseren voor fotograaf Tukker uit Gorcum. Foto: Aangeleverd

'De kerk wordt omgebouwd tot ridderzaal'

Feestkoorts in jubilerend Schelluinen

schelluinen • De feestcommissie is een bont gezelschap waarin ook mensen van buiten het dorp zitting hebben.

Anneke Bode uit Giessenburg is namens de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen betrokken bij de voorbereidingen. Adriaan Roest en Jeanette van Dijk, beiden uit Schelluinen, vertegenwoordigen respectievelijk de oranjevereniging en de feestcommissie. Ze hebben grootse plannen.

In de koffiekamer van het Giessenburgse museum Het Regthuys vertelt het drietal over middeleeuwse kostuums, een kerk die wordt omgebouwd tot ridderzaal, een korenfestival en meer. Ook 75 jaar bevrijding krijgt aandacht volgend jaar. Anneke vertelt: "Er komt een officieel gedeelte en een informeel deel, met bijvoorbeeld een gastles op de basisschool, over middeleeuws eten en kleding. We gaan ook historische kleding maken."

Verenigingen

Voor de organisatie van alle festiviteiten is een kernteam gevormd waarin naast bovengenoemd drietal ook zitting hebben: Bert den Boer (Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen), dominee Henk Veldhuijzen (hervormde kerk Schelluinen), Tessa Boogert (obs Het Tweespan) en Willem van der Linden (dorpsberaad). Ook Ad Krijgsman van de Geschiedkundige Vereniging is bij de plannen betrokken. "We zijn gewend iedere vijf jaar een feestweek te organiseren", vertelt Adriaan. "In februari hebben we alle verenigingen bijeen geroepen. Toen we voorstelden om achthonderd jaar Schelluinen te gaan vieren, waren die allemaal voor." Het team heeft nog lang niet alles rond, maar licht al graag een tipje van de sluier op. De festiviteiten en vieringen duren van woensdag 22 april tot en met 5 mei. Startschot is de opening van een tentoonstelling in de kerk. Anneke: "De kerk wordt omgebouwd tot ridderzaal, de achterste banken gaan eruit. Op banieren komt informatie te staan over de ridderlijke Duitse orde die hier een versterkt huis bouwde. In die commanderij verbleef regelmatig de commandeur."

Museum Het Regthuys gaat de originele akte uit 1220 laten zien waarin Diederik van Altena liet vastleggen dat hij het patronaatsrecht van de St. Nicolaaskerk in Schelluinen aan de Duitse Orde schonk. Die orde was een broederschap van ridders. Anneke: "In de kerk van Schelluinen gaan we een kopie van de akte laten zien." Adriaan somt meer activiteiten op: "Een lezing voor genodigden door Huib Zuidervaart, schrijver van het boek 'predikanten en priesters van Schelluinen', een feestavond met middeleeuwse muziek op vrijdag, een historische markt op zaterdag, met kwakzalvers en oude ambachten." Anneke: "Mogelijk komt er een dorpsreünie op zaterdag, zodat ook oud-inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor kinderen komt er een gedichten-, kleur- en opstelwedstrijd."

Versierde straten

Op zondag 26 april staat er een tentdienst op het programma. Op maandag 27 april volgt de viering van Koningsdag en de dag erna verzorgt de Schelluinse Gymnastiekvereniging een stratenvolleybaltoernooi. De woensdag is gereserveerd voor de oudere jeugd, met een FIFA voetbalvideogame. Verder staan onder andere op het programma: een spelletjesavond met een dorpskwartet dat is gemaakt door Corrie Vogel en een feestavond met dj's en artiesten. Op 4 mei is er dodenherdenking met een bijeenkomst, op 5 mei een fietspuzzeltocht in het teken van 75 jaar bevrijding en na afloop een dorpsbarbecue. Jeanette: "We gaan ook de straten versieren en verlichten, met als thema: 'Schelluinen in vrijheid'. Anneke: "Onze historische vereniging komt in maart met een magazine dat geheel is gewijd aan Schelluinen. Verder komen we met een boekje: 'Het ridderlijke mysterie van Scalun', dat verhaalt over 800 jaar commanderij." Meer op: schelluinen800.wordpress.com/

Anne Marie Hoekstra