• Claas: 'Koster Bep Klein vertegenwoordigt alle kosters die het bord eeuwenlang regelmatig poetsten.'
• Claas: 'Koster Bep Klein vertegenwoordigt alle kosters die het bord eeuwenlang regelmatig poetsten.' Foto: Anne Marie Hoekstra

Boekje over avondmaalsbord uit 1703

hoogblokland • Oud-schooldirecteur Claas van Kuilenburg uit Hoogblokland ontdekte dertig jaar geleden dat de hervormde kerk van Hoogblokland een bijzonder avondmaalsbord bezit. Hij dook in de historie die erbij hoort en schreef er een boekje over.

In de consistorie van de kerk haalt koster Bep Klein een glanzend zilveren bord uit haar tas. Van Kuilenburg wijst op de gravure: 'Vereert aen de kerck van Hoogblokland door Johan Steenis en Corina Elisabet Cambier Egteluyden, 't haerder gedagtenis Ao 1703'. Hij vertelt: "Ik vroeg me af: waarom zou een echtpaar uit Den Haag een zilveren bord schenken aan een kerk in Hoogblokland? Er woonden hier misschien driehonderd mensen. Je had grote gezinnen, dus er waren misschien veertig huizen met een kerk. Men ging met schuiten naar Gorinchem, of over de Bazeldijk die niet bestraat was. Ons dorp was dus moeilijk bereikbaar, laat staan vanuit Den Haag."

Franse Hugenoten

De namen wekten de interesse van Van Kuilenburg. "Corina was een naam die in die tijd in Nederland niet voorkwam." Hij dook in de archieven, bestuurde kerkboeken en ontdekte dat Corina is vernoemd naar een grootmoeder uit Frankrijk. "De Cambieren waren zeer waarschijnlijk Hugenoten die eind zestiende, begin zeventiende eeuw om geloofsredenen vluchtten. Nederland predikte geloofsvrijheid. Corina's vader was dominee Adriaen Cambier, haar moeder was een Noorwits. Haar familie kwam van oorsprong uit Norwich in Engeland. Corina's grootvader Pieter Noorwits bouwde de eerste protestantse kerk in Nederland, in Den Haag. Had zich opgewerkt tot bouwmeester."

Adriaan Cambier werd in Gorinchem beroepen toen zijn dochters Barbara en Corina de huwbare leeftijd hadden. "Trouwen gebeurde binnen hun stand. Affectie was mooi meegenomen, maar niet leidend." Johan Steenis, een welgestelde notaris uit Gorinchem was een geschikte kandidaat. "Hij behoorde tot de upper class. Ze trouwden en kregen elf kinderen, wat heel normaal was in die tijd."

Toen het rijke echtpaar in 1703 naar Den Haag verhuisde, besloten ze een zilveren bord met rijk versierde rand, dat een decoratieve functie had in huis, aan de Hoogbloklandse kerk te schenken. Wat was hun connectie met het dorp? "Steenis had in Hoogblokland een grote boerderij met veel land die hij verpachtte. Een zilversmid graveerde de namen van de schenkers in het bord en bezorgde het bij de predikant van ons dorp."

Het boekje 'Het avondmaalsbord van Hoogblokland' is verkrijgbaar bij de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos, bij Gorcumse boekwinkels, het Gorcums Museum en het Gorcums Archief.

Anne Marie Hoekstra

Een langere versie van dit artikel staat op: hetkontakt.nl