• IJspret in de Alblasserwaard.
• IJspret in de Alblasserwaard. Foto: Rick den Besten

Expositie 'Onder Nul' in Koperen Knop

hardinxveld-giessendam • Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam, staat de komende winter in het teken van het schaatsen, met de expositie 'Onder Nul'.

De schaats neemt daar in al zijn vormen en voorkomen een centrale plaats in. Naast de geschiedenis van de schaats en de schaatssport is er aandacht voor ander ijs- en winterplezier. 'Dankzij het enthousiasme van een aantal verzamelaars van schaatsen en bij het schaatsen en de andere winterpret horende attributen wordt er een expositie neergezet met een echt Hollands karakter', stelt het musem in een persbericht. 'Het is een expositie die vooral herinneringen oproept aan tijden dat het de gewoonste zaak van de wereld was dat er kon worden geschaatst. Een verleden waarin we in de wintertijd terugdenken aan de schaatswedstrijden, ijsvrij van school, genieten bij de koek en zopie, de vermaarde Alblasserwaardse molentochten, het schaatsenslijpen in schuurtjes achter het huis en nog veel meer.'

Half Nederland denkt bij schaatsen en schaatswedstrijden aan Friesland en de beroemde Elfstedentochten. Minder bekend is dat opvallend veel inwoners van de Alblasserwaard die tocht ook hebben gereden en dus in het bezit zijn van zo'n begeerd Elfstedenkruisje. Ook dat komt op de expositie in beeld, net als sleden komen uitgebreid aan bod. Het museumcafé krijgt de uitstraling van een echte koek en zopietent, waar winterse lekkernijen te koop zijn. De expositie is te zien van 30 november tot en met 29 februari. Museum De Koperen Voor informatie: www.koperenknop.nl.