Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Molenlanden onderzoekt de mogelijkheden van de Slingelandse Plassen

molenlanden • De gemeente Molenlanden onderzoekt samen met een groep betrokkenen de mogelijkheden voor ontwikkeling en onderhoud van de Slingelandse Plassen.

Dat laat het gemeentebestuur van Molenlanden weten in een raadsinformatiebrief. De gemeente heeft het gebied overgenomen van de provincie en in beheer gekregen, maar wil de exploitatie van het gebied overlaten aan anderen.

"Wij hebben partijen uitgenodigd voor de gebiedsontwikkeling op de voorwaarde dat men bereid is zelf te investeren in het gebied. Dit kan een financiële bijdrage, maar ook een bepaalde inspanning ('handjes') zijn", schrijft het gemeentebestuur aan de gemeenteraad van Molenlanden.

Op 23 oktober heeft een eerste bijeenkomst plaatsgevonden, waar iedereen zijn of haar ideeën kon spuien. De opbrengst van de eerste sessie wordt in een tweede bijeenkomst op 28 november aanstaande vertaald naar scenario's. Het doel van deze bijeenkomst is het toetsen van de haalbaarheid van initiatieven en het in beeld brengen van de mogelijke dilemma's. Op 12 december is een derde bijeenkomst gepland waarin de scenario's verder worden uitgewerkt.

Het college verwacht dat de resultaten van deze bijeenkomsten tot een voorstel zal leiden wat bsproken kan worden in de raadsvergadering van 14 januari 2020.


Drie basisscholen O2A5 over op duurzame LED verlichting

arkel • De Hobbitstee, Mozaïek en de Boomgaard, drie basisscholen die behoren tot Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (O2A5), zijn deze zomer overgestapt op LED verlichting.

De projecten zijn onderdeel van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van opdrachtgever Lakerveld Noordeloos, waarin de focus ligt op het verduurzamen van de scholengemeenschap.

Bij de scholen van stichting O2A5 is de oude verlichting tijdens de zomervakantie vervangen door LED armaturen, LED downlighters, LED panelen en LED tubes van leverancier Saled. Gemiddeld gezien wordt de CO2 uitstoot hierdoor gereduceerd met dik negenduizend kilogram per jaar.

Daarnaast is de energiebesparing aanzienlijk: LED verlichting verbruikt 65% minder energie. Voor de Hobbitstee, Mozaïek en de Boomgaard betekent dit een besparing van meer dan tienduizend kWh per jaar. De ecologische voetafdruk van deze scholen wordt hiermee dus verkleind.
De verwachting is dat alle drie de scholen de investering met vier jaar hebben terugverdiend. Voor basisschool Mozaïek is dit zelfs al na tweeënhalf jaar.

Energieakkoord 2020
Door de investering in duurzame energie zijn de scholen op weg de doelstellingen uit het Energieakkoord 2020 te behalen. Hierin staan onder andere regels en voorbeelden voor energiebesparing in maatschappelijk vastgoed zoals ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen.