Jeugd vertrekt uit dorpen waar niet gebouwd wordt

regio • Uit diverse dorpen in de regio trekken jongeren weg omdat daar niets wordt gebouwd wat voor hen betaalbaar is.

In onder andere Ottoland vertrekken jongeren bij gebrek aan een betaalbaar huis. Hetty van Dieren uit Ottoland: "Onze zoon Aron heeft in april een huis gekocht in Groot-Ammers, omdat er in Ottoland niets betaalbaars vrij komt. Diverse vrienden van onze oudste zoon zijn ook al naar elders vertrokken."

Aron van Dieren (25): "Mijn vriendin en ik hadden het liefst in Ottoland een huis gekocht. We hebben een half jaar gezocht en vonden in Groot-Ammers een huis uit 1971 van net onder de twee ton. We zijn het nu aan het opknappen. Er zijn plannen voor nieuwbouw bij de Notenhoeve in Ottoland. Dat had ik heel interessant gevonden, maar ze gaan pas in 2022 bouwen."

Ook voor Papendrechtse starters is het lastig. Stefano de Koning (24) uit Papendrecht en zijn vriendin hebben na een half jaar fanatiek zoeken een woning kunnen vinden. "De prijs ligt tussen de 250.00 en de 290.000 euro, dus nog binnen de NHG. "Een huurwoning was geen optie vanwege de lange wachtlijst."

Niet alle huizen die Stefano had willen bezichtigen heeft hij kunnen zien. "Vaak was een huis al verkocht of waren er al te veel belangstellenden. De meeste huizen bespraken mijn vriendin en ik zodra ze op internet verschenen. Maar als we diezelfde avond een mail stuurden, waren we meestal al te laat. Makelaars bellen hun klanten voordat een huis op Funda verschijnt, daardoor heb je al geen kans meer. We hadden ons bij vier makelaars ingeschreven. Zelfs dan is de kans gering dat je een huis te zien krijgt dat je leuk vindt." De Papendrechtse Jessica van Sintmaartensdijk (25) schreef zich op haar achttiende al in bij woningcorporatie Woonkeus. "Vooral mensen die alleen zijn hebben moeite om iets te vinden. Starterswoningen zijn hier niet echt. Als je reageert komt je als veertigste op een wachtlijst. Er zijn wel wat huurwoningen voor jongeren tot en met 23 jaar, maar als je boven de 23 bent en niet gescheiden bent of geen kinderen hebt, blijft er weinig voor je over."

Jessica is onderwijsassistent in het speciaal onderwijs en heeft sinds enige tijd een vriend. "Over een half jaar kunnen we misschien een huisje kopen in Sliedrecht of Papendrecht. Dan gaan we samen kijken wat we kunnen lenen. Een alleenstaande die iets wil kopen komt al snel in de Sterflat terecht. Daar wil ik liever niet wonen." Ze wil straks geen maximale hypotheek. "Ik wil ook nog leven, leuke dingen blijven doen."

Krimp scholen

Dat jeugd wegtrekt, heeft ook gevolgen voor voorzieningen, zoals scholen. Kees van Meerkerk, directeur van de Eben-Haëzerschool in Ottoland en De Fakkel in Goudriaan: "Het aantal kinderen dat wordt aangemeld neemt af. In de afgelopen twee jaar zijn we van 111 leerlingen naar 101 gegaan en nu zitten we op 91. Komend jaar gaan we er waarschijnlijk weer een stuk of tien naar beneden. Die krimp zal doorzetten want het aantal kinderen dat wordt geboren is niet hoog. Dat heeft alles met het gebrek aan woningbouw te maken. In Goudriaan is wel woningbouw gepleegd, daar zie je op dit moment zelfs een lichte groei. Bouwen is een must. Er moet in Ottoland echt iets gaan gebeuren."