Zoektijd op markt voor huurders neemt toe

regio • Op de huurdersmarkt is de gemiddelde zoektijd in de regio ongeveer een jaar, in de Drechtsteden twee jaar. De afgelopen jaren laten een lichte stijging zien van het aantal maanden dat mensen op zoek zijn naar een huurhuis.

Woningcorporaties maken onderscheid tussen de inschrijfduur (wachttijd) en zoektijd. Bij het eerste gaat het om de tijd dat iemand staat ingeschreven, bij het tweede om de periode waarin iemand ook actief op zoek was. Vaak schrijven mensen al in voordat ze woonruimte nodig hebben, om alvast hoger op de lijst te staan zodra ze werkelijk op zoek gaan. Landelijk varieert de zoekduur per regio van gemiddeld één tot vijf jaar, blijkt uit cijfers van RIGO Research en Advies. Het langst is de zoektijd in de regio Amsterdam (5,5 jaar).

Lek en Waard Wonen verhuurt huizen in Nieuw-Lekkerland, Kinderdijk, Groot-Ammers, Nieuwpoort en Langerak. Anita Jakovljevic, manager Klant & Wonen: "De zoektijd was in het vierde kwartaal van 2016: zes à zeven maanden. In het afgelopen kwartaal was de gemiddelde zoektijd 1,3 jaar. Als je het afzet tegen stedelijke gebieden zeg je: dit is geen overspannen markt. Maar je ziet wel dat de zoektijd toeneemt."

Langer zoeken

Fien Wonen, met woningen in Hardinxveld en de voormalige gemeente Zederik, zag ook een stijging van de zoektijd. Communicatiemedewerker Vanessa van Herrewaarden: "In 2016 was de gemiddelde zoektijd in voormalig Zederik en Hardinxveld-Giessendam 0,6 jaar. In 2018 was die in voormalig Zederik 1,3 jaar en in Hardinxveld-Giessendam 1,01 jaar. Over 2019 hebben we nog geen cijfers." Ze wil de cijfers wel nuanceren. "De toename heeft volgens ons ook te maken met het ontstaan van woningmarkregio Woongaard, vijf jaar geleden. Wij vermoeden dat woningzoekenden de eerste periode van Woongaard het nieuwe systeem nog niet volledig benutten. Inmiddels is iedereen eraan gewend om ook buiten de directe omgeving te zoeken. Dat zie je ook terug in de cijfers." Sinds de vorming van Woongaard in 2014 kunnen woningzoekenden met één inschrijving terecht in 15 gemeenten in het rivierengebied.

Van Herrewaarden constateert dat jongeren meer moeite hebben met het vinden van een geschikte huurwoning dan andere leeftijdsgroepen. "Er zijn weinig woningen beschikbaar voor één- en tweepershuishoudens in het betaalbare, goedkope segment. Bij ouderen zien we enerzijds demografisch wel 'druk' ontstaan door de vergrijzing en zie je grotere behoefte, maar de verhuisbereidheid van deze groep is relatief klein: ouderen verhuizen pas naar 'de perfecte' woning of 'als het echt niet meer gaat'. In praktijk wachten zij dus lang met verhuizen en passen liever de huidige woning aan dan te verhuizen."

Slaagkansen ouderen

De stad Gorinchem scoort beter dan de regio. Terwijl de gemiddelde zoektijd in de woningmarktregio van Woongaard vorig jaar 1 jaar was, was dat in Gorinchem 0,9 jaar. In 2016 was dat 0,7 jaar. Miranda Boer van de Gorinchemse woningcorporatie Poort6 maakt onderscheid tussen de zoektijden van ouderen en van jongeren. "We zien dat de zoektijden van ouderen relatief laag zijn (0,5 jaar in 2018), mede doordat zij vaak al geruime tijd staan ingeschreven. De slaagkansen zijn daarom vaak ook relatief hoog."

Jongeren moeten meer geduld hebben. "Jongeren (tot 23 jaar) en de groep net daarboven (tussen 23 tot 35) hebben een aanzienlijke plek in de woonruimteverdeling", vertelt Boer. "Zij zijn het meest actief en het aantal verhuringen aan deze groepen is relatief hoog. De zoektijd van jongeren (0,8 jaar in 2018) sluit aan bij het totale gemiddelde van Poort6 (0,9 jaar in 2018) en ligt onder het totale gemiddelde van Woongaard."

Voor jongeren

Inge Vrieling van Poort6 legt uit: "Een deel van ons woningenbestand is bestemd voor jongeren tot en met 22 jaar. Eind 2018 was het 13 procent van ons bestand. Die woonruimte wijzen we toe aan jongeren tot 23 jaar. De afspraak is dat we pas bekijken of we die toewijzen aan een ouder iemand als we na twee keer adverteren nog geen kandidaat hebben. Dat gebeurt zelden."

Bij sommige corporaties is het zo dat jongvolwassenen hun woonruimte weer moeten verlaten als ze boven een bepaalde leeftijd komen. "Bij Poort6 is dat niet zo. Wij hebben daar niet voor gekozen, want het is best complex als je contracten met termijnen afspreekt. En we merken dat het doorstromen eigenlijk vanzelf gaat. Jongeren stromen door omdat een woning niet meer past bij hun leefsituatie; ze gaan meer verdienen, krijgen andere woonwensen. Een paar jaar na het betrekken van hun eerste huurwoning kunnen ze reageren op andere woningen."