• Wethouder Bikker weet nog niet of de provincie het plan gaat goedkeuren.
• Wethouder Bikker weet nog niet of de provincie het plan gaat goedkeuren. Foto: Geurt Mouthaan

Raad wil bewijs dat er woningen vrijkomen

molenlanden • De beheerder van camping De Put in Ottoland moet kunnen aantonen dat er, dankzij de door hem te realiseren chalets voor arbeidsmigranten, woningen vrijkomen die nu door deze doelgroep worden bewoond. Dat vindt een meerderheid van de raadsleden in Molenlanden.

De raad besprak het onderwerp dinsdagavond 5 november en zal er op dinsdag 26 november een besluit over nemen. De ChristenUnie overweegt te komen met een amendement op het collegevoorstel betreffende De Put. Pieter van Bruggen (CU): "We wilden de vestiging van 120 arbeidsmigranten toestaan vanwege de voorwaarde dat woningen worden vrijgespeeld. Nu blijkt dat dit pas geldt bij de uitbreiding naar maximaal 210 plaatsen. We overwegen een amendement in te dienen om dat criterium toe te voegen." Van Bruggen kreeg bijval van een meerderheid van de raad.

De raadsleden vragen zich verder onder andere af wat de komst van arbeidsmigranten betekent voor de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. Wethouder Arco Bikker vertelde dat de beheerder moet zorgen voor voldoende parkeerplaatsen op zijn eigen terrein.

Maximaal vijftig

Doe Mee sprak zich bij monde van Berend Buddingh duidelijk uit tegen de komst van 120 arbeidsmigranten. "Wij vinden dat er maximaal vijftig op één locatie mogen wonen", aldus Buddingh. "En wie gaat controleren of de eigenaar doet wat er afgesproken wordt als het gaat over registratie en een nachtregister (dat inzicht geeft in wie zich op het terrein bevindt, in verband met mogelijke calamiteiten, red.)?" Bikker vertelde ook dat nog onzeker is of de provincie het plan gaat goedkeuren. "Maar we verwachten hierover geen grote strubbelingen met de provincie." De raad uitte ook zorgen over de beschikbaarheid van ruimte voor recreanten. Die mogen niet worden verdrongen. Bikker stelde de raadsleden gerust. "De plekken die we in het plan hebben gereserveerd voor recreatie, moeten ook blijven voor recreatie."

Anne Marie Hoekstra