• Arnold Tuytel.
• Arnold Tuytel. Foto: Geurt Mouthaan

Arnold Tuytel initiatiefnemer van landelijke protestactie bouw

Van ondernemer naar actievoerder

oud-alblas • Als ondernemer van een goed lopend verhuurbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw is Arnold Tuytel hard werken en voortdurend gebeld worden wel gewend; maar de stortvloed aan aandacht van de sector waarin hij werkt én de (landelijke) media, dat is toch echt nieuw voor hem. "Sorry, deze moet ik even opnemen, dit is Transport Logistiek Nederland." Om even later tevreden te constateren: "Hartstikke mooi, zij steunen onze actie en willen ook spreken op het Malieveld, volgende week woensdag."

Het begon allemaal met een bericht op Facebook en LinkedIn, dat Tuytel en Klaas Kooiker van Kooiker Zuigtechniek uit Staphorst in de eerste week van oktober online zetten. "Met Klaas doe ik veel zaken, we spreken elkaar wekelijks. Daarbij hadden we het ook over de problemen die we hebben door de stikstof- en PFAS-regels. 'Zijn wij nou gek, of hebben meer bedrijven er last van?' Op die vraag wilden we met die berichten antwoord krijgen."

Dat antwoord was luid en duidelijk: er kwamen ettelijke honderden reacties binnen van ondernemers die door de nieuwe PFAS-regels en de stikstofproblematiek het water aan de lippen staat. "Het gaat er niet om dat er geen werk is, want dat is er volop. Maar alles is stilgelegd in afwachting van beleid van de overheid. En dat is ook het frustrerende. In de crisisjaren kon je nog actie ondernemen, proberen om klanten binnen te halen. Als ik nu mijn kranen voor niks op een bouwterrein neerzet, zegt een opdrachtgever: 'Bedankt Arnold, maar haal ze maar weer weg. Ik mag er toch niks mee doen.'"

Het idee was eerst om afgelopen woensdag met een kleine delegatie naar Den Haag te gaan, daar met een kraan wat grond uit te laden en via de media aandacht vragen voor de problemen. Maar de vele reacties zorgden ervoor dat Tuytel en Kooiker het groter aanpakten. "Afgelopen week maandag zijn we met vertegenwoordigers van grote bedrijven uit onze sector, maar ook van brancheorganisaties, leasemaatschappijen en leveranciers van bouwmachines om tafel gegaan. Donderdag hebben we besloten om de stichting Grond in Verzet op te zetten en hebben we de knoop doorgehakt: woensdag 30 oktober komt er een landelijke protestactie waarvoor we iedereen uitnodigen: niet alleen onze sector, maar ook boeren en burgers. Iedereen wordt hierdoor geraakt."

Al geeft hij meteen toe: er zijn nog ondernemers die het probleem niet zo ervaren. "Die hebben nog werk genoeg en zien niet aankomen dat het op korte termijn op deze manier misgaat."

Een publieksvriendelijke actie, dat is de inzet. Verwacht van Arnold Tuytel en Klaas Kooiker geen oproepen om met shovels snelwegen te barricaderen. "Daarmee snijd je alleen jezelf maar in de vingers. Al snap ik natuurlijk ook wel dat al die werknemers niet met de fiets om met de trein naar Den Haag zullen gaan." Tijdens de protestactie op het Malieveld komen sprekers van brancheorganisaties als Bouwend Nederland, Cumela en Transport Logistiek Nederland aan het woord. "Daar zijn we heel blij mee. Het laat zien hoe breed onze actie gedragen wordt. Daarnaast hopen we dat minister-president Mark Rutte komt."

Het doel van de actie is helder: het zogenaamde PFAS-handelingskader, waardoor het werk nu stilligt, moet van tafel. "Dan kunnen we, net als in de afgelopen tientallen jaren, gewoon aan het werk, terwijl er onderzocht wordt welk beleid er moet komen voor PFAS. Waarom de regering ervoor gekozen heeft om eerst die beperkingen op te leggen en dan pas met beleid te komen? Ik denk dat ze niet beseft hebben wat voor gevolgen deze maatregel heeft en dat het nu moeilijk voor ze is om dat weer terug te draaien."

Van ondernemer tot actievoerder: Arnold Tuytel ontkent niet dat hij er ondanks de serieuze inzet lol in heeft. "Het is mooi om een keer mee te maken", lacht hij. "Maar ik zou het nog veel mooier vinden als het PFAS-handelingskader wegvalt. Dan hoeven we niet naar Den Haag en kunnen we doen wat we het liefste doen: handen uit de mouwen en lekker aan de slag."


Geurt Mouthaan