Grote spelers over toename hoeveelheid arbeidsmigranten

'Het gaat om de BV Nederland'

molenlanden • René Mulder, directeur van uitzendbureau Wijkom, beschrijft het getal als 'heel weinig'. "Wij werken voor grote opdrachtgevers in Molenlanden, zoals IHC en Mourik, en de aanvragen die we krijgen gaan met tientallen arbeidsmigranten tegelijk. Niet de beschikbaarheid, maar veel meer de huisvesting is het probleem. We lopen er nu al tegenaan dat we niet aan de vraag kunnen voldoen omdat er niet voldoende geschikte huisvesting is. Die moet ook echt aan kwaliteitseisen voldoen; wij werken veel met Portugezen en die zijn dat gewend. Daarbij komt dat de vraag zo groot is, dat zij zelf kunnen kiezen waar ze willen werken."

Extra plaatsen op camping De Put in Ottoland (de aanleiding voor de raad van Molenlanden om een arbeidsmigrantenbeleid op te stellen) ziet hij dan ook heel graag komen. "Zeker omdat we arbeidsmigranten die in de gemeente Molenlanden werken in de buurt van hun werkplek onder willen brengen. Ze doen vaak fysiek zwaar werk en dan moet je niet heen en terug meer dan een uur in de auto zitten. Er is nu in deze omgeving simpelweg te weinig plek om aan de vraag naar kwalitatief goede huisvesting te voldoen."

Paul Karels van Mourik Industry zet grote vraagtekens bij het getal van 140 extra arbeidsmigranten in Molenlanden in de komende vijf jaar. "Ik denk dat dat getal vele malen groter zal zijn. Arbeidsmigranten zijn ontzettend hard nodig. En als ik zie wat Hans Kramer op camping De Put van plan is, met de aandacht die hij besteed aan veiligheid en privacy, dan denk ik dat we daar juist behoefte aan hebben. Je moet die kwaliteit bieden om arbeidsmigranten hier te krijgen; de vraag is zo groot, dat zij een keuze kunnen maken."

Het bezwaar van een deel van de gemeenteraad dat er een probleem wordt opgelost voor andere gemeenten, omdat de arbeidsmigranten die komen wellicht niet in Molenlanden gaan werken, bestempelt hij als 'bekrompen'. "Je moet denken vanuit de BV Nederland. Als iedere gemeente op deze manier aan zichzelf denkt, gaat het niet goed komen. We ontkomen er niet aan dat we huisvesting nodig hebben voor arbeidsmigranten. De behoefte aan hun inzet zal zeker de komende jaren alleen maar groter worden."

Eduard Struijk, teamleider vestiging Sliedrecht van AB Midden Nederland, zet minder vraagtekens bij het getal van 140 extra arbeidsmigranten in de komende vijf jaar. De coöperatie voorziet veel bedrijven in de omgeving van tijdelijke werknemers. "Het is zeer afhankelijk van hoe de economie zich ontwikkelt. Wij verwachten niet dat er honderden hierheen zullen komen. In 2018 zagen we in het aantal uitzenduren in de volle breedte een afvlakking van de groei. Het kost meer en meer moeite om arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Daarnaast zet de landelijke overheid met regelgeving, zoals de nieuwe Wet Arbeid in Balans, in op vaste contracten. Desondanks verwachten we dat de bedrijven de flexibele schil niet willen verliezen en daar zeker gebruik van blijven maken."

Aan de andere kant: de behoefte aan vakkrachten in veel sectoren is er nog steeds, benadrukt Struijk. "En kwalitatieve huisvesting om hen onderdak te bieden is zeker nodig. Als het even kan realiseren we dat dichtbij de werkplek. Wat dat betreft is camping De Put voor de gemeente Molenlanden een prima locatie. Maar AB Midden Nederland ziet ze liever niet allemaal bij elkaar op een camping. We zien ze liever in gewone huizen verspreid over de gemeente. Alhoewel het tijdens piekmomenten juist prettig kan zijn om zo'n locatie te hebben."

De coöperatie heeft meerdere huizen in Molenlanden gekocht of voor langere tijd gehuurd. "Die gebruiken we niet voor honderd procent, omdat we gesteld willen staan voor piekmomenten. We willen daarin niet afhankelijk zijn van de huisvesting die wellicht op De Put komt, al sluit ik niet uit dat we daar gebruik van zullen gaan maken. Het klopt inderdaad dat we daardoor wel een beslag leggen op woningen in de gemeentelijke woningmarkt. Op dit moment zijn we voorzien voor wat betreft de woningen. Aan het einde van het eerste kwartaal volgend beginnen we weer met huren en/of kopen."


Geurt Mouthaan