Burgerparticipatie en Noordzijde 36

Geacht gemeentebestuur van Molenlanden, graag laten wij op deze manier weten hoe wij het proces en de communicatie rond het dossier Noordzijde 36 hebben ervaren. Wij vinden het stuitend dat het CDA benadrukt burgerparticipatie heel positief te vinden, maar de mening van 297 Oud Alblassers ongenuanceerd terzijde schuift en het aantal van 297 handtekeningen bagatelliseert. Deze handtekeningen vertegenwoordigen veelal een gezin van meerdere personen. Hoe kan men zeggen dat dit slechts een klein gedeelte van de bevolking is? En wat en van wie zijn de tegengeluiden? Wij hebben ze niet vernomen behalve van de zijde van de projectontwikkelaar. Verder komen ze met geen enkele onderbouwing waarom de plannen wel doorgang zouden moeten vinden, dan dat het voor dit perceel een kwaliteitsslag zou zijn. Dat alle recepten uit het Molenwaards Kookboek staan te verpieteren, daar maakt men zich geen zorgen om. Wij vinden het bouwen van twee woningen op dit mooie en authentieke perceel een teloorgang van de landelijke kwaliteit!

De VVD komt met de stelling dat wij zouden suggereren dat er een blokje starterswoningen gebouwd zou moeten worden op Noordzijde 36. Waar haalt deze fractie dat vandaan? Wij hebben dat op geen enkele manier gecommuniceerd (zowel mondeling als schriftelijk). Wat het meest recht zou doen aan de ontstane situatie op Noordzijde 36 is geen bebouwing naast de bestaande woning. En daar hebben we meerdere malen op aangedrongen. Doe mee betreurt de gang van zaken zeer. Erkent dat het vertrouwen van burgers wordt geschaad, maar doet vervolgens of ze geen keuze hebben en gaan achter hun wethouder staan.
Deze wethouder op zijn beurt had eerder al in een persoonlijk gesprek met ons op 3 Mei 2019, laten weten dat de plannen hoe dan ook door zouden gaan. Dat er onrecht wordt gedaan aan andere geïnteresseerden en dorpsbewoners is blijkbaar niet echt van belang. Ook hier wegen de belangen van de initiatiefnemer zwaarder. Dat hierbij gemeenschapsgeld verdwijnt in de zakken van projectontwikkelaars en geldschieters mag geen naam hebben. Verdere communicatie gaat deze wethouder dan ook graag uit de weg. Het statement is toch al gemaakt: de plannen gaan door!

Het geven van groen licht aan dit plan betekend dat er in de gehele gemeente Molenlanden nu op vrije percelen gebouwd kan gaan worden. Het hek is van de dam! De gemeenschap in ons dorp is er van overtuigd geraakt dat er een integriteitsprobleem is binnen de gemeente. Wij kunnen dat niet aantonen. Misschien wordt het tijd dat andere instanties dat gaan onderzoeken?

De informatievoorziening vanaf de verkoop tot aan het besluit afgelopen dinsdag 1 oktober rammelt aan alle kanten. Op deze manier hebben burgers nooit de kansen die projectontwikkelaars wel hebben. We zouden u als bestuurders van onze mooie gemeente willen vragen om deze brief ter harte te nemen, zodat niet opnieuw een dergelijke pijnlijke en verontrustende situatie ontstaat.

Elza Eijkelenboom en Flooranne
Alting uit Oud-Alblas