Tijd voor nieuwe ideeën voor sluipverkeer

Het artikel 'Sluipverkeer is bar en boos' van 3 oktober, ontlokt mij de volgende reactie:

Op 13 september 2018 was er in de gemeente Zederik een informatieve bijeenkomst. Aanleiding was het feit dat in dat jaar diverse malen het verkeer door Meerkerk volkomen vast stond en bewoners zich ernstig zorgen maakten over hulpdiensten die bij calamiteiten niet meer ter plaatse kunnen komen. Uit de veelheid aan ideeën vanuit de ruim gevulde zaal, destilleerde de wethouder een drietal 'quick wins': verkeersregelaars, een vrachtwagenverbod en een andere afstelling van de verkeerslichten in Lakerveld.

Volgens mevrouw Kuysters van de gemeente Vijfheerenlanden zijn de verkeerslichten aangepast. Dat klopt en dat hebben we gemerkt. De in 2010 zorgvuldig afgewogen doseerafstelling die tussen 16 en 19 uur maximaal 400 voertuigen per uur doorliet is gewijzigd in een zgn. dynamische afstelling. Het verkeer heeft nu vrijwel ongelimiteerd doorgang en dat zorgt juist voor veel méér sluipverkeer; het bekende 'paard achter de wagen'. De ambtenaar waarmee ik hierover reeds in april contact had gaf dit toe, maar terugdraaien van de maatregel lag erg gevoelig. (…?). Blijkbaar moeten er eerst doden vallen omdat de ziekenauto of de brandweer niet op tijd is. Is er ook nog iemand in deze gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van ons burgers?

De overige 'quick wins' zijn blijkbaar toch niet erg 'quick', want een vrachtwagenverbod is volgens mevrouw Kuysters zo lastig dat een besluit nemen meer dan een jaar moet duren. En hoewel het verkeer in onze kern dit jaar al weer verscheidene malen vast stond heb ik ook nog geen verkeersregelaars gesignaleerd.
Wat mij betreft: direct de oude situatie van de doseerlichten herstellen. Snel een vrachtwagenverbod en niet te ingewikkeld met vergunningen e.d. maar conform 'Arkel' (met uitzondering van bestemmingsverkeer). En die verkeersregelaars, ach, die zijn dan hopelijk niet meer nodig. Inmiddels staat de file op de A27 bij Lexmond in de top 5 en is de in 2023 geplande start van de werkzaamheden aan de A27 met de huidige stikstofcrisis zeer onzeker geworden. Misschien wordt het ook tijd voor nieuwe ideeën…

Tiemen Zoer
voorzitter werkgroep Snel Weg


Kinderkledingbeurs schenkt geld

streefkerk • Afgelopen september is de tweedehands najaars kinderkledingbeurs van Streefkerk gehouden. De helft van de opbrengst was voor degenen die de kleding hadden ingeleverd, de andere helft was voor het goede doel. De organisatie heeft 3214,35 euro kunnen overmaken naar Woord en Daad. De tweedehands voorjaars kinderkledingbeurs zal gehouden worden op 21 en 22 april 2020.