'In onze regio liggen nog geen bouwprojecten stil'

alblasserwaard • "De stikstofproblematiek heeft er, voor zover mij bekend, nog niet voor gezorgd dat er in onze regio bouwprojecten definitief stil zijn komen te liggen. Wel zorgt het voor vertragingen in het bestemmingsplanproces." Dat stelt ontwikkelaar Edwin van den Heuvel van Van den Heuvel Ontwikkeling & Beheer uit Langerak.

"Zelf zijn we nu bezig met een project in Dordrecht, waar een fabriek gesloopt moet worden", vertelt Van den Heuvel. "Dat ligt wel stil omdat we door de veranderde situatie een stikstofonderzoek uit moeten voeren." Dat is volgens hem ook de reden waarom vele tientallen bouwprojecten in ons land geen doorgang kunnen vinden: de uitspraak van de Raad van State zorgde ervoor dat eerst onderzocht moet worden hoeveel stikstof er geproduceerd wordt. "Dat is de eerste stap. Een projectontwikkelaar of bouwbedrijf geeft via ons een gespecialiseerd bureau opdracht om te onderzoeken hoeveel stikstof tijdens de bouw vrijkomt. Daarnaast kijken ze naar de situatie als de woningen of een bedrijfspand er staat. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het aantal extra verkeersbewegingen dat een nieuwe wijk met zich meebrengt."

Cruciaal is de volgende halte. Is er een Natura 2000-gebied in de buurt en zo ja, slaat de stikstof op dit gebied neer? Is het antwoord nee, dan is er geen probleem. "Maar in de afgelopen jaren hebben door heel Nederland heen veel natuurgebieden dit etiket gekregen. In onze regio heb je bijvoorbeeld te maken met De Donkse Laagten, de Zouweboezem en Kinderdijk. Dat maakt de kans, voor projecten in de omgeving van die gebieden, veel groter dat de stikstof daar terechtkomt."

Is dat het geval, dan doemt een groter probleem op. De stikstof die in een natuurgebied terechtkomt, moet gecompenseerd worden. Maar hóe dat moet, weet niemand. "Ook bij het ministerie is daar nog geen duidelijkheid over", knikt Van den Heuvel. "Op termijn verwacht ik dat dat wel gaat gebeuren. Stikstof wordt dan één van de stoffen die je voorafgaand aan een bouwproject mee moet nemen in de onderzoeken, met bijbehorende maatregelen die je kunt nemen. Maar die duidelijkheid is er nu nog niet. En dus komt het bouwproces dan stil te liggen."

Van den Heuvel beaamt het: voor bouwprojecten die op stapel staan in onder meer Bleskensgraaf West - vlakbij De Donkse Laagten - en Nieuw-Lekkerland - in de buurt van Kinderdijk - kan het stikstofverhaal een obstakel worden. "Zelf wachten we momenteel een onderzoek af van een bouwproject in Meerkerk. Daar zou de Zouweboezem een probleem kunnen zijn. Het ene natuurgebied is ook het andere niet; waar de één kwetsbaar is voor stikstof, kan het andere veel meer hebben." Wat in ieder geval duidelijk is: het toch al trage bouwproces zal er niet sneller op gaan verlopen. Het stikstofonderzoek is weer een extra hobbel op weg naar het slaan van een eerste heipaal. "En de kosten worden alleen maar hoger. De tarieven voor deze onderzoeken zijn nu al meerdere malen over de kop gegaan."