Carbidschieten niet op zondag

molenlanden • Carbidschieten op zaterdag als Oudjaarsdag op zondag valt; die ruimte gaat de gemeente Molenlanden bieden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). "Carbidschieten is een traditie in verschillende van onze dorpen", stelde Corné Egas namens de SGP, die deze wijziging van de APV inbracht. "Maar het brengt jongeren in gewetensnood als ze Oudjaarsdag op zondag valt. Daarom willen we het via de APV geregeld hebben dat het in zo'n geval op zaterdag mag."
Op VVD en Progressief Molenlanden na gingen alle partijen hierin mee. Mario de Lijster (Doe Mee! Molenlanden): "Zelf woon ik in Goudriaan en ik weet dat een deel van de jeugd die aan het carbidschieten in Goudriaan en Ottoland deelneemt op zondag niet mee zou doen. Daarnaast kunnen mensen die de zondagsrust in ere houden de knallen niet ontlopen."


Afscheid raadslid Ruud den Haak

molenlanden • De gemeenteraad van Molenlanden nam dinsdag tijdens de raadsvergadering officieel afscheid van Ruud den Haak (Doe Mee! Molenlanden). Hij besloot eerder dit jaar om te stoppen als raadslid.

"Dat vinden we heel jammer", stelde burgemeester Dirk van der Borg. "Je bent een zeer gerespecteerd raadslid, iemand met overzicht die visionair kan denken én je hebt een groot sociaal hart." Den Haak kwam in de raad dankzij de voorkeursstemmen uit met name zijn woonplaats Streefkerk. Berend Buddingh keek namens Doe Mee! met een knipoog alvast vooruit naar de volgende verkiezingen. "Andere partijen moeten niet de illusie hebben dat er in Streefkerk wat te halen valt; Streefkerk is van ons, met of zonder Ruud. En anders zetten we je gewoon weer op plek tien op de lijst."
Ruud den Haak zelf gaf de raad een drietal lessen mee die hij in zijn jaren als raadslid oppikte. "Verkiezingen win je niet in de raadszaal, maar als volksvertegenwoordiger. Probeer te focussen op een onderwerp wat jou aan het hart gaat. En als laatste: politiek is een kwestie van de lange adem. Als je snel wilt scoren, ga dan voetballen." Om af te sluiten met: "Het was heel mooi en eervol om raadslid te zijn, om deel uit te maken van deze club die het algemeen belang van onze gemeente behoudt."


Arie Slob aan roer bij de Zonnebloem

regio • Na een aantal maanden van waarnemend voorzitterschap door de lokale bestuurders is in de regiovergadering Alblasserwaard unaniem besloten de voorzittershamer in handen te leggen van mr. Arie Slob.
De in Noordeloos woonachtige Slob is, met zijn sociaal bewogen hart, geen onbekende in deze regio. Hij zal zich bij de Zonnebloem inzetten voor het continueren van de lopende zaken, zoals de regio-vakanties en theaterdagen voor de vele gasten, met een lichamelijke handicap. Daarnaast zal hij de toetreding van de afdeling Gorinchem, voorheen deel van Vijfheerenlanden, begeleiden en nieuwe initiatieven uitwerken. Ook ziet hij in de omgeving een sterke toename van dementie onder de doelgroep en is daarom een groot voorstander van samenwerking met landelijke organisaties, zoals Alzheimer Nederland. Naast de nu ingevulde vacature, is er ook plaats voor een nieuwe secretaris en een penningmeester. Mensen die geïnteresseerd zijn in een van deze functies, kan contact opnemen via 06-51616526 of Siem.Nulkes@zonnebloem.nl.