• De brandweer van Langerak-Nieuwpoort in actie.
• De brandweer van Langerak-Nieuwpoort in actie. Foto: Geurt Mouthaan

Brandweer houdt 'afscheidswedstrijd'

streefkerk • Met het Regionaal Kampioenschap afgelopen zaterdag in Streefkerk houdt de zeventig jaar oude Commissie Samenwerkende Brandweren Alblasserwaard-west op te bestaan.

Ruim zeventig jaar geleden werd op initiatief van de brandweercommandanten van de toenmalige gemeenten Streefkerk en Nieuw-Lekkerland een samenwerking opgezet om kennis en ervaring op het brandweervlak te delen. Onderdeel daarvan was het organiseren van wedstrijden. "In 1949 is hieruit de Commissie Samenwerkende Brandweren Alblasserwaard-West opgericht, nu dus zeventig jaar geleden", vertelt Bas Noorland namens de commissie. "Met veel samenvoegingen en uitbreidingen is dit geworden tot de Regionale Brandweer te Dordrecht en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Nu alles is samengevoegd tot één professionele organisatie zal de Commissie Samenwerkende Brandweren ophouden te bestaan."

De eerste wedstrijd vond plaats in Streefkerk. 'Dat is ook de reden dat na 70 jaar de laatste wedstrijd eveneens in Streefkerk
plaatsvindt', stelt operationeel manager Jan Noorland in het programmaboekje van de wedstrijd. 'Toen dat geopperd werd, waren de leden van de voormalige post Streefkerk, nu Brandweervereniging Streefkerk, er al snel voor te porren om die wedstrijd mee te organiseren. Want het is nog steeds een ploeg die, hoewel ze niet meer oefenen, toch nog steeds een aantal keren per jaar bij elkaar komt. Ze waren dan ook meteen enthousiast om hun schouders eronder te zetten en ik ben er als hun voormalig postcommandant dan ook bijzonder trots op hier deel van te mogen uitmaken.'

De Streefkerkse brandweerlieden maakten het hun collega's niet gemakkelijk tijdens het Regionaal Kampioenschap. In het geënsceneerde ongeval moesten ze branden in een auto en op een ponton blussen, een drenkeling in de Lek redden en in het water een beklemde man bevrijden. De Bleskensgraafse brandweer deed dat het beste; tweede en derde werden Papendrecht en Zwijndrecht, gevolgd door Sliedrecht en Langerak-Nieuwpoort. Zesde en zevende werden Maasdam-Puttershoek en Molenaarsgraaf-Brandwijk.