Raad wil meer duidelijkheid van wethouder

molenlanden • Molenlanden heeft meer tijd nodig voor het formuleren van beleid aangaande arbeidsmigranten. De beleidsnotitie hierover komt daarom nog niet aan de orde tijdens de raadsvergadering van dinsdag 1 oktober, maar pas op 15 oktober.

Over de huisvesting van arbeidsmigranten op camping De Put in Ottoland spreekt de raad nog later, op dinsdag 29 oktober.

Vanwege de groeiende vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten willen burgemeester en wethouders van Molenlanden hiervoor regels op schrift stellen. Raadsleden willen voorkomen dat het bieden van woonruimte voor deze groep een aanzuigende werking krijgt voor arbeidsmigranten die buiten de gemeente werken.

Het college stelt voor arbeidsmigranten die kortere tijd in de gemeente verblijven centraal te huisvesten. Voor arbeidsmigranten die langere tijd blijven wil het college huisvesting mogelijk maken in de bestaande woningvoorraad in de kernen. Ook willen burgemeester en wethouders de mogelijkheid hebben om te sturen en handhaven. Raadsleden somden een waslijst aan vragen op, variërend van: 'Wat is de noodzaak van deze beleidsnotitie?' en 'Wat voor type arbeidsmigranten huisvesten we nu?' en 'Wat is het beleid in buurgemeenten?'

Geen vuist

Wethouder Teunis Jacob Slob toonde naar de mening van de raad te weinig daadkracht. Corné Egas (SGP): "Ik zie nog geen vuist op tafel. U zegt niet: dit is het maximum aantal arbeidsmigranten dat we in Molenlanden willen. U bent een vriendelijke man, maar er zit een gevaar aan te komen. Ik zou graag een iets steviger toon van u willen horen." Met een vriendelijke glimlach reageerde Slob: "Dat zal niet meevallen, maar ik vind het wel fijn dat u het zegt, want we zijn ook Gekke Henkie niet. We doen het voor de Molenlandse bedrijven. Afstemming moet je redelijk hard met elkaar afspreken. We hebben nog geen regionaal vastgesteld beleid. Gorcum heeft al wel beleid vastgesteld."

Meer op: hetkontakt.nl

Anne Marie Hoekstra