Afbeelding
Foto: Bert Bons

Panel: 'Rookmelders en blusvoorzieningen'

regio • Een meerderheid van het burgerpanel van de enquête van Tip Molenlanden vindt dat blusvoorzieningen en rookmelders verplicht moeten worden in stallen waarin vee gehouden wordt.

Elk jaar komen dieren om door stalbranden. Op donderdag 22 augustus overleden bijna 1500 varkens bij een stalbrand in Streefkerk. Dat was reden om via de enquête van Tip Molenlanden inwoners uit de regio te vragen naar hun visie en ideeën over stalbranden en hoe die voorkomen kunnen worden. De enquête is verspreid onder 843 inwoners van de gemeente Molenlanden en is 534 keer ingevuld.

Aan de hand van vraag wat er gedaan zou kunnen worden om grote aantallen dode dieren bij stalbranden te voorkomen, kwamen de volgende antwoorden naar voren: blusvoorzieningen plaatsen (57%), vluchtwegen creëren voor het vee (48%) en rookmelders plaatsen (45%). Blusvoorzieningen zouden volgens 58 procent van de respondenten en rookmelders volgens 51 procent van de respondenten verplicht moeten worden. In totaal 42 procent van de deelnemers aan de enquête is van mening dat boeren financieel ondersteund moeten worden door de overheid om stallen brandveiliger te maken.

Deelnemers aan de enquête konden ook opmerkingen toevoegen. Zo werd geregeld genoemd dat ongedierte bestrijding moet worden toegestaan, omdat die veel ellende veroorzaken door te knagen aan elektra. Ook het bouwen in brandwerende compartimenten werd genoemd.

Het burgerpanel wordt geregeld geraadpleegd in de nieuwe gemeente Molenlanden en is een initiatief van Kontakt Mediapartners. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. Uitslagen van de onderzoeken kunnen anoniem verwerkt worden in nieuwsberichten en een bijdrage leveren aan de politieke en maatschappelijke discussie.

Aanmelden is mogelijk op:

www.TipMolenlanden.nl.