Afbeelding
Foto: Anne Hamers

Vestingsteden tonen hun verleden

nieuwpoort • Met een openluchtbioscoop in het centrum van Nieuwpoort is het project Twin Cities van start gegaan, waarmee Schoonhoven en Nieuwpoort beter zichtbaar moeten worden als vestingsteden.

Tijdens een netwerkbijeenkomst aan de vooravond van het erfgoedweekend in het Nazomerfestival presenteerde de projectgroep zijn plannen in aanloop naar het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie in 2022.

"De cruciale rol van Nieuwpoort en Schoonhoven als vestingtweeling aan de Lek verdient het om gezien te worden, daarom is een beter beleefbaar product nodig dat op een vernieuwende manier wordt verteld", aldus Michiel van der Schaaf, een van de initiatiefnemers van het project.

Met steun van de gemeentes Krimpenerwaard en Molenlanden, de provincie Zuid-Holland en Stichting Struinen en Vorsen werden als eerste stappen onder meer de verouderde monumentenbebording in beide vestingsteden vernieuwd, kregen zowel Schoonhoven als Nieuwpoort een wandelfolder en een website met informatie over het vestingverleden en werd een lange afstand-fietsroute gepresenteerd die de Twin Cities met de overige delen van de Oude Hollandse Waterlinie verbindt.

"Dit is een eerste stap om dit deel van de historie van Nieuwpoort en Schoonhoven beter te vertellen en zichtbaar te maken," vervolgt Michiel van der Schaaf. Volgens de oud-citymanager van Schoonhoven is het cruciaal om partijen bij elkaar te brengen.

Meer info over Schoonhoven en Nieuwpoort als vestingsteden in de Oude Hollandse Waterlinie is te zien op de websites www.vestingstad.inschoonhoven.nl en op www.nieuwpoort.nu/vesting.