• Het professionele WIJIJ-team helpt werkgevers om die kandidaat te vinden, die het beste bij hen past.
• Het professionele WIJIJ-team helpt werkgevers om die kandidaat te vinden, die het beste bij hen past. Foto: Ferry Verheij

Campagne WIJIJ onder werkgevers

regio • Vorige week is een brede kennismakingscampagne begonnen om MKB'ers in de regio te informeren over het nieuwe platform WIJIJ (spreek uit: wij-jij). In de komende maanden ontvangen ruim 1700 werkgevers een informatiebrochure met uitleg over de vernieuwende visie en werkwijze van WIJIJ en hoe het platform hen helpt bij het vinden van gemotiveerde medewerkers.

De folder gaat naar werkgevers in de regio Gorinchem, Vijfheerenlanden en Molenlanden. Op 19 september organiseert WIJIJ een bijeenkomst waar kandidaten en werkgevers elkaar ontmoeten en vinden. Wie interesse heeft, kan zich op de website WIJIJ.nl aanmelden. Cruciaal in de aanpak van WIJIJ is de screening van kandidaten op basis van passie en talent, in combinatie met werkervaring en opleiding. WIJIJ richt zich vooral op kleine werkgevers en ontzorgt hen bij het vinden van nieuwe medewerkers. Sinds het platform dit voorjaar is gestart, hebben zich al meer dan 1.000 kandidaten ingeschreven. Voor een maandelijkse contributie van 10 euro kunnen werkgevers díe nieuwe medewerker vinden die helemaal bij hen past. Zij krijgen daarbij tevens ondersteuning van het professionele WIJIJ-team.

De vernieuwende aanpak van WIJIJ leidt niet alleen tot kandidaten aan wie de werkgever vaak nog niet eerder had gedacht, maar ook tot gemotiveerde mensen die zelf graag willen. Het WIJIJ-team kijkt tevens naar de persoonlijkheid om te zorgen voor de juiste 'klik' tussen kandidaten en werkgevers.

WIJIJ heeft een digitaal platform ingericht waar iedereen die op zoek is naar werk of een andere baan, een eigen profiel kan aanmaken. Op deze profielpagina geven zij niet alleen feiten over hun werkervaring en opleiding aan, maar hebben juist veel ruimte om talenten, passies en andere vaardigheden te delen. Hierdoor staat centraal wie zij werkelijk zijn, wat zij graag doen en wat hun toekomstige potentie is. Dit levert hele bijzondere matches van banen en kandidaten op, zoals een lasser als bloemist of een serveerster om je vorkheftruck te besturen.

Voor meer informatie: www.wijij.nl


'Personeel anders opgeleid dan gezocht'

regio • De spanning op de arbeidsmarkt stijgt halverwege 2019 verder in Rijnmond. Voor ruim de helft van de beroepsgroepen is de arbeidsmarkt krap tot zeer krap. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt sluiten niet altijd goed op elkaar aan. Een derde van de vacatures wordt vervuld met mensen die niet over de vereiste kwalificaties beschikken.

Nieuw personeel is daardoor vaak anders opgeleid dan door de werkgever oorspronkelijk gevraagd. In Groot-Rijnmond steeg het aantal WW-uitkeringen in augustus 2019 met 1,6% ten opzichte van de voorgaande maand. Dit is iets sterker dan landelijk (1,1%). De stijging is vooral toe te schrijven aan het seizoenseffect bij pedagogische beroepen. Op jaarbasis is nog steeds sprake van een flinke afname van het aantal WW-uitkeringen (14%).

Eind augustus 2019 verstrekte UWV in totaal 24.726 WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond. Dat is een stijging van 1,6%, waaraan de pedagogische beroepen op grond van het seizoenspatroon het meest bijdroegen.