Raad wil ook onderzoek zuidelijke randweg

molenlanden • Raadsleden van Molenlanden hebben het college van burgemeester en wethouders dinsdagavond gevraagd onderzoek te doen naar zowel een zuidelijke als noordelijke randweg in Groot-Ammers. Het college wilde alleen een noordelijke variant onderzoeken.

In 2012 kocht de gemeente Molenwaard grond aan tussen de Peppelweg en Graafland om de aanleg van een zuidelijke randweg in de toekomst mogelijk te maken. Aanleiding is de verkeersoverlast die bewoners van de Voorstraat en Sluis al vele jaren ervaren. Nu opteert het college dus voor een randweg aan de noordkant van het dorp.

Niet alleen raadsleden vroegen om onderzoek naar de twee varianten. Ook inspreker Eef Bieshaar, bewoner van De Gorzen, een straat die evenwijdig loopt aan de Voorstraat en Sluis, vroeg het college ook de zuidelijke variant verder te onderzoeken. Hij citeerde uit een concept onderzoeksrapport dat adviseert de zuidelijke randweg verder uit te werken. Raadsleden meldden dat zij een latere versie van het rapport hebben, waar die aanbeveling niet in staat.

Ad van Rees (CDA) wees Bieshaar erop dat de noordelijke variant financieel aantrekkelijker is dan de zuidelijke. "Het gaat bij de noordelijke randweg om een kort stuk dijk. En kunt u begrijpen dat we vanaf de Peppelweg minder positieve geluiden horen over een zuidelijke randweg? Als de Peppelweg een provinciale weg wordt, kan het landbouwverkeer daar geen gebruik meer van maken." Erik Jonker (CU): "Hou daar een 60-kilometerzone, dan kan het agrarisch verkeer er overheen."

Gang erin houden

Wethouder Johan Quik vertelde dat de gemeente niet voldoende ambtenaren in dienst heeft om twee varianten te onderzoeken. "De meeste positieve effecten lijken op dit moment aan de noordzijde te liggen. Ik hecht er veel waarde aan om daarmee aan de slag te gaan. We willen de gang erin houden." Ook beloofde hij na te gaan waarom de passage met voorkeur voor een zuidelijke variant uit het rapport is gehaald. Wilma de Moel (Doe Mee Molenlanden) vroeg zich af of het college extra capaciteit kan inkopen. Breddels viel haar bij. "Wat zou het inhuren van mankracht kosten?" Quik: "Ik wil het nagaan, maar er is niet veel financiële ruimte." Meer op: hetkontakt.nl

Anne Marie Hoekstra