Nieuwbouw Bleskensgraaf blijft dilemma

molenlanden• Na een jaar uitstel om een participatietraject mogelijk te maken, vinden sommige raadsleden van Molenlanden het nog steeds lastig om een keuze te maken voor een nieuwbouwlocatie in Bleskensgraaf.

Het college vroeg de raad dinsdagavond in te stemmen met vervolgonderzoek naar woningbouw aan de westelijke rand van het dorp, langs de Zevenhovenstraat. Onverwacht voor de raad was dat het college in het onderzoek ook verplaatsing van de School met de Bijbel en het trapveld wil meenemen, waarbij de huidige locatie vrij komt voor woningbouw.

Burgerparticipatie

Insprekers vroegen aandacht voor behoud van het landschap, de molenbiotoop van molen De Vriendschap, natuur en recreatie. Allemaal om de gemeente ertoe te bewegen een andere locatie te kiezen. Inspreker De Lijster was kritisch over de participatie. "Er is slechts twee uur geïnvesteerd in burgerparticipatie. We vinden dit spijtig. Het ruimtelijk ontwikkelperspectief is nu in de basis identiek aan het eerdere. Er is geen intensief proces van betrokken burgerparticipatie geweest. Er is juist verdeeldheid gecultiveerd. Verdeel en heers. Ik vraag u burgerparticipatie naar een hoger level te tillen."

Pieter van Bruggen (CU) was ondanks alles 'blij dat het participatietraject is doorlopen'. Ook zei hij: "West lijkt vooralsnog de minst onwenselijke locatie." Maar later op de avond erkende hij: "Ik begin te twijfelen over west."

Het CDA wil maar eens beginnen met de eerste drie percelen op west. "Maar west moet niet bomvol worden", aldus Jonette Koorevaar. Doe Mee Molenlanden stemt in met de keuze voor de locatie. Ruud van Rijn maakte wel een kanttekening: "Spaar het molenbiotoop."

De SGP was het meest kritisch. Bas de Groot: "Waarom heeft het zo lang geduurd voordat we dit plan behandelen? En er is maar één inspraakavond geweest." Wethouder Arco Bikker: "De inspraakavond verdiende zeker geen 10. De voormalige voorkeursvariant was de west-variant, dus vanuit die hoek waren de meeste mensen aanwezig." Meer op: hetkontakt.nl

Anne Marie Hoekstra