Lezing 'Maarten van Rossum'

giessenburg • De Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen verzorgt donderdag 26 september in De Til te Giessenburg een lezing over 'Maarten van Rossum's plundertochten op het Brabantse platteland'.

'Blaken en branden is het sieraad van de oorlog.' De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum (ca. 1478-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Decennia lang hield Maarten van Rossum in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Uit archiefbronnen blijkt dat de Geldersen in 1513 en 1516 ook onze streek teisterden: in 1513 werd onder andere Schelluinen in de as gelegd en in 1516 betaalden de inwoners van Schelluinen mee aan een bedrag van 2700 goudguldens om de Geldersen te weerhouden van plunderingen.

In de lezing zal een poging gedaan worden te verwoorden wat de Geldersen compleet hebben verwoest in onze streek en in het bijzonder in Schelluinen. Aanvang 20.00 uur. Entree niet-leden 2 euro.