• Martijn Borsje: 'Als musicus ben ik ook ondernemer.'
• Martijn Borsje: 'Als musicus ben ik ook ondernemer.'

Martijn Borsje (24) afgestudeerd als kerkmusicus

Dagelijks brood verdienen achter het klavier

groot-ammers • Met wat je het liefste doet je geld verdienen, dat willen we allemaal wel. Martijn Borsje uit Groot-Ammers wist het te realiseren. Het jochie dat op 6-jarige leeftijd in een kerk in Salzburg zijn hart aan het orgel verloor, verdient nu als musicus het dagelijks brood. "Al heb ik wel het geluk gehad dat ik tijdens mijn commerciële mbo-opleiding bij muziekwinkel Joh. de Heer in Sliedrecht stage mocht lopen en daar enkele dagen in de week kon blijven werken", vult hij aan.

De afgelopen jaren studeerde hij aan het conservatorium. Zijn hoofdvak was orgel, maar daarnaast kreeg hij ook pianoles en verdiepte Martijn zich in koordirectie. "Die eerdere commerciële opleiding komt nog steeds van pas. Als musicus ben ik ook ondernemer. Bij mijn mede-studenten aan het conservatorium was het besef van hoe belangrijk een goede promotie van een concert of het schrijven van een zakelijke mail is niet altijd aanwezig."

Enkele weken geleden werd officieel duidelijk dat hij was geslaagd en mag de jonge inwoner van Groot-Ammers zich officieel kerkmusicus noemen. "Dat houdt in dat je bijvoorbeeld stadsorganist kunt worden en sommige gemeenten vragen ook om deze bevoegdheid om de erediensten te begeleiden. Tegelijkertijd ben je in staat om samen met de voorganger de liturgie samen te stellen. Dominees hebben tijdens hun opleiding daar vaak niet veel van meegekregen en de kennis op dat gebied gebruik je dan om een goede combinatie tussen het Woord en de bijbehorende muziek te maken. Of je die kans altijd krijgt als kerkorganist? In sommige gemeenten is dat heel goed geregeld, in anderen kan het beter. Op zaterdag pas horen welke psalmen en gezangen er tijdens een dienst gespeeld worden, dat komt voor. Er is niet altijd het besef dat je je als organist ook moet voorbereiden."

Muzieklessen

Momenteel speelt Martijn als kerkorganist in meerdere kerkelijke gemeenten. Met regelmaat wordt hij daarnaast ingehuurd voor onder meer bruiloften, recepties en rouwdiensten. "Voor het begeleiden van de samenzang, maar ook voor het verzorgen van de achtergrondmuziek bij recepties", knikt hij. "Dan speel ik trouwens voor het overgrote deel piano." De piano staat ook centraal bij het geven van muzieklessen. In de afgelopen jaren wist Martijn een bloeiende muziekpraktijk op te bouwen. "Van de ongeveer veertig leerlingen zijn er maar drie of vier die orgel spelen, de rest is piano. Ik vind het enorm leuk om te doen. Het is zo gaaf om te zien hoe een jongen die je vanaf de basis les hebt gegeven zelf in een kerk op de piano een uitvoering geeft." Meer informatie over de werkzaamheden van Martijn Borsje is te vinden op


q www.martijnborsje.nl

Geurt Mouthaan