Vijfheerenlanden praat over toekomst

vijfheerenlanden • De toekomstvisie gaat door het leven als Focus 2035 en wordt opgesteld samen met ondernemers, maatschappelijke partijen en inwoners. De afgelopen maanden konden alle partijen hun mening geven.

Donderdagmiddag lieten de onvermijdelijke 'stakeholders' zich horen, 's avonds konden de inwoners in Helsdingen Sport en Cultuur laten weten wat ze belangrijk vinden. Het is de bedoeling dat Focus 2035 begin volgend jaar wordt vastgesteld. Directeur Vijfheerenlanden Joop Koetsenruijter liet weten dat er 's middags mooie dingen waren 'opgehaald'. Zoals de suggestie om 25 procent welvaart in te leveren voor meer welzijn. Dagvoorzitter Anjo Travaille liet weten dat de mening van de inwoners van groot belang is. "Anderen hebben vakkennis, maar jullie wonen hier. Jullie zijn de echte experts." Al gaf Travaille toe dat het heel lastig is om zo'n visie op te stellen. De aanwezigen gingen tijdens een themamarkt in gesprek met de wethouders over Duurzaamheid, Werk en Economie, Bereikbaarheid, Woon- en Leefomgeving en Zorg en Gezondheid. En reageerden op de vragen van Travaille. Onder meer op het dilemma 'Wat heeft u nodig om uw auto te laten staan'? Want dat is een van de opties om te voorkomen dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden dichtslibt.

Veel reacties kwamen er op de vraag: 'Wat maakt Vijfheerenlanden tot uw thuis'? Het groen, de natuur, de ruimte en de rust van het platteland scoorden hoog. Daar was Anjo Travaille het roerend mee eens. "U weet niet half hoe mooi het hier is." Maar ook de gemoedelijkheid van de bevolking en de sociale contacten – ook via verenigingen en kerken – bleken belangrijk.

Op korte termijn wordt de concept toekomstvisie afgerond. De plaatselijke politiek buigt zich komende maand over deze eerste versie, waarna B&W Focus 2035 waar nodig aanpassen. In het eerste kwartaal van 2020 stelt de raad de definitieve visie vast.