Afbeelding
Foto: 123rf.com

CDA wil gevolgen stikstofuitspraak Molenlanden weten

molenlanden • De CDA-fractie van Molenlanden is benieuwd naar de gevolgen van de stikstofuitspraak van de Raad van State voor bouwprojecten in de gemeente Molenlanden.

Op 29 mei heeft de Raad van State geoordeeld dat de programmatische aanpak stikstof (PAS) niet langer als basis mag worden gebruikt voor vergunningverlening. De PAS gaf toestemming vooruitlopend op toekomstige gevolgen door stikstofuitstoot voor Natura2000 gebieden. Op 5 september meldde NRC dat naar schatting 18.000 projecten zijn getroffen door deze uitspraak. "Welk effect heeft de uitspraak op de voortgang van bouwprojecten in de gemeente Molenlanden?", vraagt het CDA van Molenlanden aan het gemeentebestuur. "Lopen projecten vertraging op?" De partij wil weten waar eventuele strubbelingen zijn en welk effect de uitspraak van de Raad van State heeft op de gemeentelijke inkomsten en daarmee op de begroting van 2020 door mogelijk dalende leges-inkomsten. Ook is het CDA benieuwd naar de effecten van de uitspraak op de ontwikkelingsmogelijkheden en bedrijfsvoering van agrarische bedrijven. Ook de verbredingsplannen van de A27 en de A15 worden erbij gehaald. Mogelijk heeft de uitspraak van de rechter ook hierop invloed.


LTO: 'Bereken kosten brandveilig maken door in prijs'

regio • LTO-voorzitter Gerrit de Jong uit Meerkerk vindt financiële steun voor boeren om hen te helpen stalbranden te voorkomen niet wenselijk. Wel vindt hij dat boeren een betere opbrengst moeten krijgen.

"Het zou zo moeten zijn dat extra kosten doorberekend worden in de opbrengstprijs van producten die we leveren. Dat geeft goed weer waar de schoen vaak wringt: extra eisen die onze kostprijs verhogen, zonder dat er hogere opbrengsten tegenover staan." De Jong is voorzitter van LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Deze week pleitte Tweede-Kamerlid Jaco Geurts (CDA) voor financiële steun voor boeren, naar aanleiding van het grote aantal stalbranden dit jaar, onder andere in Streefkerk. In augustus kwamen in Streefkerk bijna 1500 varkens om. De Jong valt Geurts niet bij. "Het moet niet zo zijn dat het lijkt dat een boer zijn hand moet ophouden om te kunnen functioneren." Ook zegt hij: "In ons gebied speelt het onderwerp niet zo omdat je hier vooral melkveehouderijen hebt. Als er een brand is bij een bedrijf met intensieve veehouderij zijn de gevolgen vaak behoorlijk groot. Je hebt daar veel dieren dicht bij elkaar. Bij melkveebedrijven hebben dieren meer ruimte en zijn stallen veel meer open. En een deel van het jaar lopen de koeien buiten." LTO zet in de regio meer in op bewustwording. "Daar heb je niet veel geld voor nodig. Dat is anders als het gaat om het aanbrengen van brandwerende materialen in stallen. Daar hangt een behoorlijk kostenplaatje aan. Ook verzekeringsmaatschappijen hebben er aandacht voor. En we hebben allemaal een belang, want we moeten met z'n allen die premie betalen."Keuzes van agrariërs kan hij verklaren: "Het is worstelen met de ruimte binnen een bouwblok, stallen moeten zo dicht mogelijk bij elkaar om de ruimte te benutten. Er is een spanningsveld met ruimtelijke ordening. Luchtwassers zijn verplicht, dat vraagt om investeringen die alleen haalbaar zijn bij bedrijfsvoering op grote schaal. Dat zorgt er automatisch voor dat je naar grotere aantallen gaat." Meer op: hetkontakt.nl.