• Koningin Máxima in gesprek met bezoekers van het Alzheimer Trefpunt.
• Koningin Máxima in gesprek met bezoekers van het Alzheimer Trefpunt. Foto: Geurt Mouthaan

Giessenburg loopt uit voor koninklijk bezoek Alzheimer Trefpunt

'Koningin Máxima was zeer betrokken'

giessenburg • Een lange rij kinderen komt aanlopen; het bezoek van koningin Máxima is voor hun leerkrachten duidelijk net even wat belangrijker dan het zitten in de schoolbanken. En geef ze eens ongelijk: hoe vaak krijg je de kans om de koningin in het echt in je eigen dorp te zien? Ze krijgen hun beloning als Máxima uitstapt en ze, na verwelkomd te zijn door burgemeester Dirk van der Borg, hen als eerste met een vriendelijke armzwaai begroet. Een mevrouw die de koningin een bos bloemen wil overhandigen heeft minder geluk; zij wordt niet opgemerkt.

Het koninklijk bezoek begon allemaal met het verzoek aan mr. Arie Slob uit Noordeloos, één van de drijvende krachten achter het Alzheimer Trefpunt Giessenlanden, om een bijeenkomst rond het 35-jarig bestaan van Alzheimer Nederland te organiseren. "Aanvankelijk gingen we uit van een spreker van naam. Jan en Marrie van Tuijl, bezoekers van ons Trefpunt, besloten bij de viering van hun zestigjarig huwelijk geen cadeaus te vragen maar een bijdrage om een spreker te bekostigen. Zij wilden graag dat prof. dr. Erik Scherder zou komen. We hebben lang op de wachtlijst gestaan voordat dat rondkwam."

Pas later kreeg Arie Slob als één van de weinigen te horen dat koningin Máxima ook aan zou schuiven. "We hebben belangstellenden vooraf in laten tekenen met de boodschap dat Erik Scherder zou komen en het bewust niet over de koningin gehad. Wel hebben we kort van tevoren een persbericht over haar komst naar buiten gebracht. We leven in een koningsgezinde streek en we wilden mensen wel de kans geven om haar te zien."

Dat bleek een goede zet te zijn. Jong en oud ziet koningin Máxima dinsdagmiddag De Til ingaan. 'Oh, ze is het écht', klinkt er van verschillende kanten in het publiek. Binnen houdt prof. dr. Erik Scherder een korte lezing over het belang van bewegen voor het vitaal houden van de hersenen. Aansluitend schuift koningin Máxima aan bij de gesprekstafels. "Wat mij het meest opviel?", blikt Arie Slob terug. "Hoe goed ze geïnformeerd was en hoe betrokken ze was bij de personen met wie ze sprak. Het was echt zeer indrukwekkend. Ja, ook voor mij persoonlijk. Ik had haar nog niet eerder ontmoet. Als ik terugdenk aan het moment waarop ze uitstapte, raak ik weer ontroerd."

Bij het weggaan een uur later staat de mevrouw met de bloemen er nog. Op een tactische plek: koninging Máxima neemt haar bloemen in ontvangst en gaat ook nog met haar op de foto. Missie geslaagd. Een uitgebreide fotoreportage staat op www.hetkontakt.nl.


Geurt Mouthaan