Het 'failliet' van Vijfheerenlanden?

Doorgaans komen lijken niet tot leven, doch het Viaanse lijk (Niemans Beton) begint al aardig tekenen van leven te vertonen.

Hoe zouden de vorige en de huidige raadsleden en andere bestuurders zich nu voelen. Men kan zich niet verschuilen achter : we wisten het niet. Immers in het proces naar de herindeling is herhaaldelijk gewaarschuwd voor dit lijk (ook nog tijdens de voorlichting bijeenkomst in Ameide in december 2016 belegd door de provincie Utrecht), doch steeds werd dit afgedaan met de opmerking dat de kans héél klein was dat er ooit betaald zou moeten worden. Kortom het werd weg gewuifd. Ook werd gezegd dat er al geld door Vianen was gereserveerd (10 miljoen).

Had men in het hele herindelings proces een andere keuze kunnen maken? Zederik had ook kunnen kiezen voor de westvariant wat nu Molenlanden is. Een aantal raadsleden had daar wel oren naar doch onvoldoende steun in de gehele gemeenteraad van Zederik De drie gemeenteraden (Leerdam, Vianen en Zederik) hadden zich in een vroeg stadium al met elkaar verbonden met als gevolg dat er eigenlijk geen weg terug meer was.

We hebben kunnen lezen dat de verkoop van de aandelen van Eneco zouden kunnen worden aangewend om de verwachte claim van 50 miljoen te betalen. Wanneer dat zo zou zijn dan mist de gemeente jaarlijks het rendement van dat bedrag. Dan praat je over minimaal een aantal tonnen en misschien wel meer. Dat betekent voor de gemeente de eerste jaren op een houtje bijten en er is geen ruimte voor nieuwe investeringen.

Bestuurlijk wordt het dan op de winkel passen en het aantal wethouders zou daardoor (ter gedeeltelijke compensatie) omlaag kunnen worden gebracht . De lasten voor de burger gaan omhoog en de verdere ontwikkeling van de nieuwe gemeente komt voorlopig tot stilstand. Het idee van afschaffing (geen goed idee) van de hondenbelasting (opbrengst € 35.000,..) is daarmee ook van de baan. De gemeente kan geen cent meer missen. Eén lichtpuntje voor de burgers: de koopkracht gaat wéér omhoog, althans als de uitgelekte kabinetsplannen nu inderdaad bewaarheid worden.

Dit verhaal komt misschien wat cynisch over, doch het is wel wrang dat herhaaldelijk in het hele herindelingsproces (zelfs op de beide voorlichtingsavonden van de provincies Utrecht en Zuid-Holland) op deze zaak is gewezen en men (de politieke bestuurders) er heel luchtig mee omgingen.

Het is nog steeds zo dat de burger de klos is. Helaas doch waar.

Arie E. Versluis
Tienhoven a/d Lek (v/h ZH)