• Bernd Brackman en Beitske Verheij.
• Bernd Brackman en Beitske Verheij. Foto: Janny den Besten

Cello en vleugel op elkaar ingespeeld

nieuw-lekkerland • Vanaf heden staat er een vleugel in Het Carillon, eigendom van celliste Beitske Verheij. Samen met de gerenommeerde pianist Bernd Brackman geeft zij vanaf 5 oktober een concertserie van de vijf sonates van Beethoven voor cello en piano.

Beitske Verheij (1960) uit Ameide besteedt zo'n drie tot vier uur per dag aan cellostudie en geeft naast concerten ook cellolessen in Nieuw-Lekkerland, Sliedrecht, Ameide en Hardinxveld.

Prachtig instrument

Beitske vertelt: "Bij ons thuis speelde er al eentje orgel, een ander blokfluit, zodat mijn ouders zeiden: 'Kies jij maar een strijkinstrument.' Omdat ik viool wat afgezaagd vond, koos ik voor de cello. Ik vind het een prachtig instrument waarbij je de klank helemaal zelf maakt."

Van jongs af aan speelde Bernd Brackman (1960) zowel piano als cello. Al vanaf zijn tweede wilde hij cello spelen, maar zijn moeder – die pianolerares was – liet hem op de piano beginnen.

Net een sprookje

"Op de lagere school speelde ik 's morgens voor schooltijd om 6.15 uur drie kwartier cello, daarna drie kwartier piano. Ik vond het prachtig, net een sprookje. De klank van een cello benadert de menselijke stem, maar cello is heel moeilijk om goed te spelen. Uiteindelijk lag piano me toch beter.' Bernds dagen zijn gevuld met pianostudie, het geven van lessen en van veel concerten, ook als solist.

In de jaren '90 trad het duo regelmatig op en sinds een paar jaar werkt Beitske weer samen met Bernd. Om als duo op te treden, was een vleugel nodig, omdat deze meer klank geeft. Het lukte Beitske een prachtige Erard uit 1907 aan te schaffen. Deze staat permanent in Het Carillon, maar wel op slot en afgedekt onder een hoes. Omdat het in 2020 tweehonderdvijftig jaar geleden is dat Beethoven werd geboren, geven Beitske en Bernd vanaf oktober vijf concerten. Op elke avond spelen zij één van de vijf sonates die Beethoven heeft geschreven voor piano en cello. Tevens brengen zij stukken van Bach ten gehore en een romantische sonate van bijv. Strauss of Chopin.

Lovende reacties

Beide musici zien uit naar de komende concerten. Bernd: "We nodigen mensen uit om dit avontuur met ons aan te gaan." Het duo krijgt vaak zeer lovende reacties van luisteraars, die aangeven dat ze diep geraakt zijn door hun spel.

Voor Nieuw-Lekkerland is het een uitgelezen kans om het samenspel van deze kunstenaars te beluisteren. Kaarten kosten in de voorverkoop €12,50 (normaal €15).

q www.beitske-verheij.nl

Janny den Besten