• De geiten voelen zich prima thuis in het Kinderdijkse moeras.
• De geiten voelen zich prima thuis in het Kinderdijkse moeras. Foto: Waterschap

'Leuke schoolreis' voor 14 geiten

kinderdijk • Veertien geiten van de Ottolandse schaapherder Huug Hagoort grazen sinds vrijdag 23 augustus in het moeras in de Hoge Boezem van de Overwaard in Kinderdijk.

De dieren lopen daar om te voorkomen dat er een bos van wilgen opschiet. Waterschap Rivierenland wil dat er riet gaat groeien. In de afgelopen jaren verdween veel riet door wind en golfslag. Hagoort: "Het is in deze regio voor eerst dat geiten op deze manier worden ingezet. Het waterschap begon in 2017 met baggeren en zocht een plek om de bagger te deponeren. Toen hebben ze het plan opgevat een moeras te maken, met beschoeiing eromheen. Er zit veel wilgenzaad in die bagger, daaruit groeiden manshoge boompjes. Die willen ze daar niet hebben." Hagoorts geiten bleken een uitkomst. "Die vreten graag aan bomen. De Sahara is ontstaan door geiten."

De geiten presteren goed, blijkt uit het verhaal van Hagoort. "Ze zitten in een soort luilekkerland. Als ze bij ons aan bomen vreten worden ze achterna gezeten, nu mag het. Ze hebben geen werkvakantie, maar een vreetvakantie." Om in het moeras te komen moesten de dieren op een ponton naar de locatie gevaren worden. "Dat maakten ze voor het eerst mee. Ze vonden het prima. Een leuke schoolreis."

De begrazing is een proef die acht weken duurt. "We doen het met landgeiten, want witte melkgeiten kunnen slecht tegen veel regen of warm weer." Kunnen de landgeiten zelfs een hittegolf aan? "Het riet is hoog zat, ze kunnen er wegkruipen om uit de zon te liggen. Die geiten zoeken wel een plek op."

Er is iedere dag controle door mannen van het waterschap die er werken.