• Rachel, Simone en Jet (vlnr) buigen zich over de drukproef voor het boek.
• Rachel, Simone en Jet (vlnr) buigen zich over de drukproef voor het boek. Foto: Anne Marie Hoekstra

Kracht van Kenianen gevangen in boek

'Wij kunnen leren van deze mensen'

wijngaarden • Jet heeft dorpsgenoten Simone van der Vlist en Rachel Stolk bij het project betrokken, respectievelijk voor het schrijven van de teksten en de vormgeving.

Op de grote keukentafel van Jets huis ligt een prototype van het boek. Het omslag heeft de rode kleur van Keniaanse aarde, waarvan ook de huizen gebouwd worden, en het is verpakt in een zakje van gebleekt katoen. "Hetzelfde katoen gebruiken de vrouwen in het naaiatelier dat ik heb opgezet in Mtangani", vertelt Jet. Simone: "Als je het boek vasthoudt, moet je Kenia voelen."

Hulp nodig

Jet komt al tien jaar regelmatig in Kenia. In 2009 vierde ze er vakantie. Op de laatste dag van de vakantie ontmoette ze een vrouw die hulp nodig had. "Haar grootste droom was: haar kinderen naar school laten gaan. Ik zei tegen mijn man: we moeten ervoor zorgen dat dat gaat gebeuren." Zo ontstond de stichting 'A smile from Kenya'. Jet vroeg Rachel een keer mee te gaan naar het Afrikaanse land en te helpen met het schrijven van een boek. Rachel vroeg haar vriendin Simone mee. Rachel: "We zijn er vorig jaar twee weken geweest, hebben verhalen en foto's gemaakt." Simone: "Dat was eigenlijk te kort, je hebt tijd nodig om te aarden. We gaan deze zomer nog een keer, om verhalen af te maken."

Aanvankelijk wilde het drietal de vrouwen van het naaiatelier in Mtangani centraal stellen in hun boek. Simone: "Later hebben we bedacht: Kenia is zoveel meer. Het wordt nu een bundeling van anekdotes, recepten, informatie over bijzondere plekken, beelden, kunst en verhalen. Het hangt allemaal samen." Rachel: "Je hebt verhalen over gelukkig getrouwde stellen die werk hebben. Maar er zijn ook verhalen over vrouwen die zijn mishandeld, uit hun huis werden gezet door hun man, schulden hebben en geen werk. We schrijven de dingen op die ons raken. Dat de vrouwen elkaar helpen bijvoorbeeld. Dat er zoveel hoop, dankbaarheid en blijdschap is naast al het verdriet. Wij kunnen leren van deze mensen. Er is bijvoorbeeld regelmatig geen elektriciteit. Daar maakt niemand zich druk om. Ze zijn juist dankbaar als het er weer is."

Uit huis gezet

Ook Simone is onder de indruk van de manier waarop de Keniaanse vrouwen in het leven staan. "Onze problemen vallen in het niet vergeleken met wat zij meemaken. Ik nam uit Kenia mee dat je dingen niet zo zwaar moet maken." Ze laat foto's zien van een paar gammele hutjes. "Daar woont Miriam, een vrouw met tien kinderen en geen baan. Ze eet drie keer per dag niets anders dan rijstpap en heeft toch de kracht om elke dag uit bed te komen." Rachel: "En Rosie, een vrolijke sterke vrouw. Ze was uit haar huis gezet door haar man, kon haar kinderen niet meer zien. Toch zag ik haar lachen en grapjes maken en in de kerk hard zingen. Je zag haar kracht."

Jet vult aan: "Voor Rosie geldt dat ze kracht haalt uit haar geloof. Rosie heeft in Mombassa werk gevonden als naaister. Deze vrouwen gaan niet huilend in een hoekje zitten totdat de overheid hulp biedt. Die hulp is er natuurlijk niet. Ze helpen elkaar. Iemand zegt: kom bij mij wonen, dan doe je bij mij de was en kan ik gaan werken. Ze delen hun eten." Simone: "Ze zijn er onvoorwaardelijk voor elkaar. Daar kun je van leren. Vooral de vrouwen hebben elkaar echt nodig."

Het boek van 'A smile from Kenya' is vanaf december verkrijgbaar, in combinatie met een kerstpakket dat aansluit bij het boek. In het pakket zitten fair trade en duurzame producten. Jet: "Mensen kunnen de inhoud aanvullen of verkleinen. Naast allerlei lekkernijen en het boek zitten er pollepels en onderzetters in die in Kenia zijn gemaakt." Simone: "Met ingrediënten uit het pakket kun je een curry maken waarvoor het recept in ons boek staat." Bestellen kan via: info@asmilefromkenya.com. Meer informatie staat op: www.asmilefromkenya.com.

Anne Marie Hoekstra