• Nablussen bij de uitgebrande varkenshouderij in Streefkerk.
• Nablussen bij de uitgebrande varkenshouderij in Streefkerk. Foto: Bert Bons

Kadavers al volgende dag opgeruimd

Bijna 1500 varkens komen om bij brand

streefkerk • De oorzaak van het vuur, dat donderdagmiddag rond vijf uur 's middags ontdekt werd, is nog niet vastgesteld.

Er zou een harde knal te horen zijn geweest, maar het is niet bekend of dit verband houdt met de brand.

Binnen de kortste keren stond de stal in lichterlaaie. Ondanks pogingen om openingen te creëren in de schuur konden de meeste dieren niet gered worden.

Opruimen

De schade als gevolg van de grote brand werd een dag erna al opgeruimd. De boer kreeg daarbij hulp van bedrijven uit de omgeving. Het opruimen van de kadavers werd snel gedaan om stankoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Mede gezien het warme weer werd gevreesd dat de kadavers al snel veel stankoverlast zouden geven.

Foto's

"Brandweerlieden hebben donderdagavond tijdens de brand veel foto's gemaakt en checklijsten ingevuld. Die gegevens worden nu bekeken en aan de hand daarvan wordt de oorzaak van de brand vastgesteld", vertelt Jolanda Muntz, woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en dag na de grote brand.

De eigenaar van de varkenshouderij wilde de pers nog niet te woord staan. "Hij is druk bezig met het opruimen van de kadavers en het afbreken van de stal", legt woordvoerder Muntz uit. Zij verklaart tevens dat de eigenaar is aangedaan door wat er gebeurd is.

Bij de brand kon het woonhuis van de eigenaar gespaard worden. Ook hebben ongeveer vijftig geiten de brand overleefd. Zij zaten in een schuur naast de varkensstal en konden tijdig bevrijd worden. Alleen de stal met daarin zo'n 1500 varkens veranderde in een vuurzee. De rook was tot in de verre omtrek te zien.