• Ferenc: 'Ik denk dat het mijn kracht is mensen enthousiast te maken.'
• Ferenc: 'Ik denk dat het mijn kracht is mensen enthousiast te maken.' Foto: Anne Marie Hoekstra

'Het is zonde als mensen iets doen wat onder hun niveau is'

Karel Ferenc zoekt onbenut talent

bleskensgraaf/alblasserdam • Ferenc groeide op in Tsjechië. Mede dankzij hulp van de toenmalige burgemeester van Bleskensgraaf, Jan van Belzen, vonden Ferenc, zijn vrouw en kinderen een nieuw thuis in de Alblasserwaard.

Zeven jaar lang moesten zij wachten op een verblijfsvergunning. "Zolang we geen status hadden, mochten we niet werken", vertelt Ferenc aan de vergadertafel in zijn kantoor in Alblasserdam. "Ik deed wel vrijwilligerswerk, ook om de taal te leren. We dachten dat het nooit voorbij zou gaan."

Geen werkverleden

In 2005 kreeg het gezin een verblijfsvergunning. Blij stapte Ferenc naar een uitzendbureau. "Ik ruimde mijn visspullen op – ik had in die zeven jaren van wachten vaak aan het water gezeten - en was bereid om alles te gaan doen. Probleem was: ik had geen werkverleden in Nederland. Bij het laatste uitzendbureau waar ik me aanmeldde zei een mevrouw eerlijk dat ik daarom moeilijk werk zou vinden. Ik raakte ontmoedigd. Mijn vrouw en ik zijn gelovig, we baden ervoor. Toen dachten we: we zijn allebei gezond en schoonmaken is iets wat we kunnen. Hoe zou het zijn als we een eigen schoonmaakbedrijf zouden starten? Dan vraagt niemand naar werkervaring."

Het was een omslag in zijn denken; Ferenc had aanvankelijk geen ambities om te gaan ondernemen. "Ik heb in Tsjechië een technische opleiding gedaan en was in mijn geboorteland leidinggevende bij een bouwbedrijf." Toch zetten Ferenc en zijn vrouw Alena Ferencova de stap. "Mensen hebben ons geholpen bij het vinden van informatie over het opzetten van je eigen bedrijf." Hij beweegt beide handen boven de tafel, alsof hij iemand een duwtje geeft. "Je hebt af en toe een klein beetje hulp nodig."

Ze begonnen als onderaannemer voor een groot schoonmaakbedrijf. Van lieverlee groeide het klantenbestand van Credo Clean. Toen het in de crisistijd moeilijker ging, begon Ferenc aan de opleiding makelaar taxateur. Vijf jaar later had hij zijn papiertje op zak. "Het was heel zwaar, studeren en een bedrijf runnen." Ze kwamen uiteindelijk goed door de crisis heen en Ferenc ontwikkelde zich tot een echte ondernemer. "Ik ontdekte: als je jezelf ervan bewust wordt hoe dingen werken, kun je dingen veranderen. En je moet plannen maken. We begonnen strategisch te denken. Met Credo Clean hebben we duurzame schoonmaakmiddelen ontwikkeld en daarop octrooi gekregen. Ook heb ik een protocol opgesteld voor het schoonmaken van gezondheidscentra. Huisartsen zijn erg enthousiast."

Eigen methodiek

Terugblikkend op zijn leven zegt hij dat de ontwikkeling van zijn eigen producten eigenlijk al in 2005 begon. "Vanaf dag één ben ik op zoek geweest naar antwoorden op de vraag: hoe zorg ik ervoor dat de klant tevreden is en ik mijn werk sneller en beter kan doen? Ik testte de producten waarmee we werkten. Zo heb ik een eigen methodiek ontwikkeld."

Met zijn levens- en ondernemerservaring wil Ferenc graag anderen helpen. "Ik wil dit delen. Ik wil allereerst mensen helpen die helemaal niks doen. Dan zou ik allereerst kijken of ze misschien in staat zijn om te studeren. Het is zonde als mensen die intelligent zijn zonder werk zijn of iets doen wat onder hun niveau is. Dat vind ik heel erg jammer. Ik denk dat het mijn kracht is mensen enthousiast te maken voor iets. Daar begint het mee. Dat heb ik gemerkt bij werknemers die ik begeleidde. Ook kan ik uit eigen ervaring vertellen over obstakels die je moet overwinnen, ik kan mensen bemoedigen en helpen keuzes te maken. Het zou fijn zijn als ik via een organisatie kan werken, zodat er eventueel ook hulp mogelijk is bij het financieren van een opleiding."

Voor meer informatie: info@credoclean.nl.

Anne Marie Hoekstra