• Julia blogt op hetkontakt.nl over haar ervaringen.
• Julia blogt op hetkontakt.nl over haar ervaringen. Foto: aangeleverd

Julia Kooyman: werken in Vietnam

alblasserwaard • De in Molenaarsgraaf geboren en getogen Julia Kooyman is onlangs vertrokken naar Vietnam om daar rond te reizen én haar bedrijf Marketing met PIT vanuit dit Aziatische land te runnen. Voor de site van Het Kontakt houdt ze maandelijks een blog bij. De eerste aflevering kwam afgelopen week online.

Vijf jaar geleden ging Julia voor de eerste keer in Azië backpacken. "Ik leerde mijn man kennen en toen hadden we het er al over. Je kent het wel, je bent op vakantie, je voelt je fantastisch, aquablauwe zee en fantastisch eten. Op dag vijf bekruipt je zo'n gevoel: waarom ga ik hier niet wonen? Bij de meeste mensen blijft het bij dat gevoel, maar ik sta op het punt mijn koffers te pakken en een jaar naar Vietnam te vertrekken. Onwijs spannend én doodeng", zo vertelt ze in haar eerste blog.

Ze zal onder meer ingaan op het stereotype beeld dat veel mensen van Vietnam hebben, wat in de praktijk veel te eenzijdig is. "In mijn gesprekken de afgelopen maanden bleek dat redelijk wat mensen om mij heen Vietnam zien als een groot rijstveld, met een fietsende Vietnamees, die een loempia eet. Dat Vietnam ondertussen een land is met modernere metropolen, ongeveer net zoveel inwoners als Duitsland (96 miljoen), was voor mij logisch, want ik was er al geweest. Als marketeer hou ik van dit soort tegenstrijdigheden, want hoe verander je die perceptie? Door te gaan wonen in een land dat totaal anders is dan Nederland, ben ik me weer bewust van mijn blik. Wat kan ik leren van Vietnam wat we in het Westen misschien vergeten zijn?"

De blog komt aan het begin van iedere maand online te staan.